Csökken az olaj ára

Több mint 5 százalékkal csökkent a kőolaj ára csütörtök délután mindenekelőtt a befektetőknek arra a félelmére, hogy a koronavírus-járvány felpörgő újabb hulláma azt eredményezheti, hogy sok ország a tavaszihoz részben hasonló korlátozásokat vezet be, ami a kereslet drasztikus visszaesését eredményezné - írja az MTI.
Szász Péter, 2020. október 1. csütörtök, 18:20
Fotó: Getty Images

Röviddel 17.30 óra után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 2,18 dollárral (5,15 százalékkal) 40,12 dollárra esett. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára pedig 2,36 dollárral (5,87 százalékkal) 37,86 dollárra zuhant.

Árcsökkentő tényező az is, hogy Líbia - közel tíz hónap szünet után - újraindította olajtermelését és -exportját. Csütörtöki bejelentés szerint Líbia napi 100 ezer hordóról egy hét alatt napi 270 ezer hordóra növelte olajtermelését. Líbia tíz hónapja még napi 1,3 millió hordó kőolajat bányászott.

Gyengítette a kőolaj árát az a nem hivatalos adat is, amely szerint szeptemberben napi 160 ezer hordóval nőtt az OPEC olajtermelése augusztushoz képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK