Kiborult a bili: kisöprik a szennyező cégeket a profik

Szintet lépett a befektetői társadalom a klímaváltozás ügyében. Éveken keresztül csak közgyűlési határozatokban próbálták rábírni a cégeket a környezettudatosabb magatartásra, most nagy vagyonkezelő cégek kezdték el egyszerűen tömegével eladni az olajipari és szénbányászatban érintett cégek részvényeit. Nem csak a felelős magatartás, de a hideg számítás is szerepet játszik a döntésben.
Lovas-Romváry András, 2019. augusztus 8. csütörtök, 07:08
Fotó: Reuters - képünk illusztráció

Évek óta tartó eredménytelen találkozók és semmitmondó közgyűlési határozatok után néhány befektetési alap egyszerűen elkezdett kiszállni az összes olajipari és szénbányászatban érdekelt cég részvényeiből - írja összefoglalójában a Bloomberg.

A londoni Legal & General Investment Management (LGIM) nevű vagyonkezelő cég például júniusban 300 millió dollárnyi Exxon részvény eladását jelentette be, s azt is, hogy megmaradt tulajdonrészével ellenezni fogja a cég elnök-vezérigazgatója, Darren Woods újraválasztását.

Meryam Omi, az LGIM fenntartható és felelős befektetési stratégiáért felelős vezetője szerint szükség volt arra, hogy valamilyen következménye legyen a cég magatartásának. Amint a hírügynökségnek elmondta, képviselői idén leültek egyeztetni az Exxon igazgatóságával arról, hogyan kívánja az olajóriás kezelni a klímaváltozás problémáját. Elmondása szerint az Exxon vezetői ugyan meghallgatták őket, azonban egy javaslatuk sem talált támogatásra. Ugyanakkor eközben az Exxon vezetése meggyőzte az amerikai értékpapír-felügyeletet, hogy kaszáljon el egy részvényesi határozatot. Ez pedig arra kötelezte volna az Exxont, hogy az eddigieknél komolyabban foglalkozzon a klímaváltozást övező kockázatokkal.

Elég volt a beszédből

A klímaváltozás kérdése egyre hangsúlyosabbá válik, s ezzel párhuzamosan a nagy befektetőcégek egyre inkább a környezetbarátabb irányba próbálják meg a cégek működését terelni. Először beszéltek, aztán határozatokat hoztak a közgyűléseken, s most a drasztikusabb fegyverhez nyúltak, elkezdték eladni a nekik nem tetsző cégek részvényeit. Bér az Exxon elmondása szerint évről évre tartják előre meghatározott kibocsátási kvótájukhoz, s csökkentik metán kibocsátásukat, az LGIM meglátása szerint ez nem sokat jelent. Nem folytathatjuk le 15 éven keresztül eredménytelenül mindig ugyanazt a párbeszédet - mondta Omi a hírügynökségnek.

Úgy tűnik, megérkezett a lendület - mondta Mark Lewis, a BNP Paribas Asset Management klímaváltozás hatásait kutató vezető befektetési elemzője. Szerinte a most zajló folyamatok a befektetés világában ahhoz hasonlatosak, amikor az intézmények annak idején elkezdték kiszórni a dél-afrikai apartheid rendszert támogató vállalatok részvényeit, ami akkor hozzájárult a rendszer bukásához. Lewisnak szerepe volt abban, hogy a BNP Paribas márciusban bejelentette, aktívan kezelt alapjai teljesen kiszállnak mintegy 1 milliárd euró értékben a szénbányászatban érdekelt cégek részvényeiből.

Elmondása szerint akkor nem kevés telefonhívást és e-mailt kapott az iparágból, ezek közül sok nem volt túl udvarias. Lewisnak jó kapcsolatai vannak az energetikai szektorban, hiszen korábban a Deutsche Bank közműszolgáltatókkal foglalkozó elemzője volt, s ez E.On német energetikai óriás befektetői kapcsolatok osztályának helyettes vezetőjeként is tevékenykedett. Szerinte a szenes cégekből való kiszállás fájdalmas döntés volt, de a számok is igazolják a lépés helyességét.

Megvannak az első lépések

Az elektromos energia előállítására alkalmas szén iránti kereslet globálisan csökken, ahogy a különböző kormányok megpróbálnak erőfeszítéseket tenni a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. Eközben néhány vagyonkezelő úgy döntött, hogy túl kockázatos ügyfelei pénzét olyan iparágba lapátolni, amely környezeti szempontból nem fenntartható stratégiát követ - írja az összefoglaló (meg kell jegyezni, hogy az összefoglalást közlő Bloomberg fő tulajdonosa, Michael R. Bloomberg júniusban szintén útjára indított egy kezdeményezést, amely célja a szenes erőművek leváltása az Egyesült Államokban.) Eközben idén már szinte az összes olyan olajipari cég, amelyek részvényei tőzsdei forgalomban van, hozott olyan közgyűlési határozatot, amely a klímaváltozás kérdéskörét érinti.

Az alapkezelő cégek Climate-Action 100+ nevű csoportja, amelynek tagjai összesen 33 ezer milliárd dollárnyi vagyont kezelnek már számos eredményt elért az idén. Rávették például a Royal Dutsch Shellt, hogy tűzzön ki rövidtávú klímacélokat. A BP-nél támogatták a részvényesi kezdeményezést, amelynek következtében a cégnek ezentúl közölnie kell, hogy befektetései mennyire felelnek meg a 2015-ös párizsi klímaegyezménynek. Nyomásukra a világ legnagyobb bányászati vállalata is vállalata, hogy csökkenti szénkitermelését.

A klímaaktivisták szerint ugyanakkor ezek a kis lépések nem elegendőek, túl kicsik és túl későn jönnek. Ugyanakkor a pénzügyi világot belülről ismerő források a hírügynökségnek azt mondták, a változások mértéke meglepően gyors. Nick Stansbury, az LGIM szakértője elmondása szerint még emlékszik a napra 2016-ban, amikor összehívták a cégnél a portfólió-menedzsereket és elmondták nekik, ezentúl a klímaváltozás hatásainak megértése az elsődleges fontosságú ügyek között szerepel.

Az egész olajpiac bajban lehet

Stansburynak egyébként most, hogy már komolyan beleásta magát a témába komoly kétségei vannak az egész olajpiac jövőjével kapcsolatban. Szerinte az olajcégek értékeltségénél a befektetők abból indulnak ki, hogy az olaj iránti kereslet örökké emelkedni fog. Ennél azonban jóval zavarosabb a kép. Szerinte a megújulók iránti kereslet nőni fog és az olajé pedig csökkenni. Ez pedig komoly átárazódási hullámot indít majd el a nagy olajcégek piacán.

Stansbury nem a levegőbe beszél, több mint egy évet töltött el elemzőcsapatával azzal, hogy egy megbízható modellt építsen fel az energetikai piac várható változásainak előrejelzésével, modellezésével. Modelljüket először tavaly októberben próbálták ki, s az eredmények igazolták aggodalmaikat. E szerint a különböző kormányzatok energiapolitikájában bekövetkező apró változások is földrengésszerű folyamatokat indíthatnak el az energetikai piacon, ezek következtében 2050-ig a globális olajkereslet a felére is csökkenhet, de duplázódhat is. Szerinte az olajpiac a következő öt évben a durván volatilissé válhat majd, s a befektetők igyekeznek majd kiszállni erről a piacról. Szerinte az olajkereslet alakulására vonatkozó bizonytalanságnak komoly hatásai lesznek majd a befektetői magatartásra is.

Meryam Omi szerint a fentihez hasonló, szilárd tényekre alapuló elemzések voltak képesek meggyőzni a nagy cégeket hozzáállásuk megváltoztatására. Mint mondta, alapkezelői is szkeptikusak voltak először a döntéssel kapcsolatban, mondván, ezek jó részvények. Persze, ezek jó részvények lehetnek nektek, de a tények mást mutatnak - válaszolta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2019.08.08 10:25

@nemhiszem:
No, máris ráharaptál a gumicsontra?
More, mennyi pénzért éri meg ezt csinálni_?
:D
Gondolom a kocacóla szennyezésével nincs semmi bajod?
Elmebeteg lipsi...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.08.08 09:51

Aki közvetlenül olajrészvényt vásárol, az a leszarja környezetvédelmet, neki csak az fontos, hogy minél magasabb legyen az osztalék.
De amelyik befektetési alap portfóliójában környezeszennyező cégek is vannak, az az alap számíthat arra, hogy egyes befektetők kerülni fogják. Lehet, hogy a befektetési alapok mentik meg a Földet? Persze ehhez a rettenetesen környezetszenező Kínát is át kéne telepíteni a Holdra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2019.08.08 09:42

@krix6: lőrinc cége rakta ki a coca cola plakátokat... valóban el kéne végre takarítani a szemetet https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/coca-cola-meszaros-lorinc-plakatkampany-love-is-love.689377.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.08.08 09:07

"Kiborult a bili: kisöprik a szennyező cégeket a profik"

A buzpropagandista kocacóla is köztük lesz?
:D
Sztem a műanyag flakokok 5-10%-ért ő felelős...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html