Zsiday: nehéz lesz újra beindítani a magyar gazdaságot

Bennragadhatunk a huszadik században. Magyarországon véget ért a hét bő esztendő - mondta Zsiday Viktor tőkepiaci szakember a Portfolio.hu-nak adott interjúban.
Domokos László, 2020. június 12. péntek, 14:00
Fotó: Napi.hu

Teljesen le vagyok döbbenve. Miután visszavertük a koronavírus első támadását és kellően lecsökkentettük az esetszámokat, azt gondoltam, hogy kellő óvatosság mellett, nagyon erős kontaktuskutatással és teszteléssel kordában tartható lesz a járvány. Ehelyett megpróbálunk minden komolyabb védekezés nélkül visszatérni a korábbi életünkhöz, azt remélve, hogy majd valami csoda folytán ez nem okozza ismét a vírus gyors terjedését. Remélem van valami titkos faktor, amit nem veszek észre, különben ebből komoly baj lehet - állapította meg Zsiday Viktor tőkepiaci szakember a Portfolio.hu-nak adott interjúban.

Véleménye szerint ha lesz második hullám, a gazdaságot ennyire mélyen érintő korlátozás nem lesz, mert az elfogadhatatlan károkat okozna, inkább ismét a pár hétig tartó digitális oktatás, a kötelező maszkviselés, a tömegrendezvények tiltása jöhet, ami vagy elég lesz, vagy nem.

Ha pedig a vírus visszatérésével a bizalom elillan, a lakossági fogyasztás ismét visszaesik, a megtakarítási ráta pedig megugrik, és a most kinéző V alakú fellendülés helyett egy W lesz belőle. A második félévben gazdasági lecsorgást, szenvedést vár, de nem sokkszerű helyzetet, hanem mocsarat, dagonyát. Ha pedig kiderül, hogy nincs V alakú fellendülés, és tartós gazdasági nehézségek lesznek, elhúzódik a válság.

Megtört a magyar gazdaság lendülete, azt nehéz lesz újra beindítani. Nagyon komoly versenyképességi és államszervezeti változásokra, és a független demokratikus intézményrendszer visszaépítésére lenne szükség, hogy hosszú távon ne szakadjunk le - de erre sok esélyt nem látok. Úgyhogy majd próbáljuk stimulálgatni a lakossági/vállalati hitelezést, gyengítgetni a forintot, és megpróbálni beszippantani minél több EU-s pénzt. Ebből lehet útépítés, sőt a beszállítói láncokban is bent maradunk, de nem lesz AI, biotech meg űrtechnológia. Bennragadhatunk a huszadik században. Magyarországon véget ért a hét bő esztendő - fogalmazott Zsiday.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pedro gonzalez, 2020.06.12 21:09

@europeer:

"És ha valaki Horvátba megy nyaralni és meglátja Lőrinc yacht-ját, kéredzkedjen fel rá, mert egy csónakban evezünk"

Borkai, az. Egyszer talán a " Fricibacsi3 " nevezetű mocskolódó söpredéket is meghívják, egy fogatlan orgiára, azért töri magát az elkeseredett bértroll...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.06.12 20:43

Eddig is a Német bérrabszolga gyarmata voltunk és semmi nem változott a járvánnyal, a gyarmattartón múlik minden, a valóság tagadás elég vicces.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.06.12 19:49

Nem aggódóm, mert Orbán azt mondta, hogy "Egy csónakban evezünk, együtt sírunk, együtt nevetünk"
Menni fog, egységben az erő!
És ha valaki Horvátba megy nyaralni és meglátja Lőrinc yacht-ját, kéredzkedjen fel rá, mert egy csónakban evezünk. Ő nevetni fog, a rákéredzkedő meg sírni. :-))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html