Teljesen le vagyok döbbenve. Miután visszavertük a koronavírus első támadását és kellően lecsökkentettük az esetszámokat, azt gondoltam, hogy kellő óvatosság mellett, nagyon erős kontaktuskutatással és teszteléssel kordában tartható lesz a járvány. Ehelyett megpróbálunk minden komolyabb védekezés nélkül visszatérni a korábbi életünkhöz, azt remélve, hogy majd valami csoda folytán ez nem okozza ismét a vírus gyors terjedését. Remélem van valami titkos faktor, amit nem veszek észre, különben ebből komoly baj lehet - állapította meg Zsiday Viktor tőkepiaci szakember a Portfolio.hu-nak adott interjúban.

Véleménye szerint ha lesz második hullám, a gazdaságot ennyire mélyen érintő korlátozás nem lesz, mert az elfogadhatatlan károkat okozna, inkább ismét a pár hétig tartó digitális oktatás, a kötelező maszkviselés, a tömegrendezvények tiltása jöhet, ami vagy elég lesz, vagy nem.

Ha pedig a vírus visszatérésével a bizalom elillan, a lakossági fogyasztás ismét visszaesik, a megtakarítási ráta pedig megugrik, és a most kinéző V alakú fellendülés helyett egy W lesz belőle. A második félévben gazdasági lecsorgást, szenvedést vár, de nem sokkszerű helyzetet, hanem mocsarat, dagonyát. Ha pedig kiderül, hogy nincs V alakú fellendülés, és tartós gazdasági nehézségek lesznek, elhúzódik a válság.

Megtört a magyar gazdaság lendülete, azt nehéz lesz újra beindítani. Nagyon komoly versenyképességi és államszervezeti változásokra, és a független demokratikus intézményrendszer visszaépítésére lenne szükség, hogy hosszú távon ne szakadjunk le - de erre sok esélyt nem látok. Úgyhogy majd próbáljuk stimulálgatni a lakossági/vállalati hitelezést, gyengítgetni a forintot, és megpróbálni beszippantani minél több EU-s pénzt. Ebből lehet útépítés, sőt a beszállítói láncokban is bent maradunk, de nem lesz AI, biotech meg űrtechnológia. Bennragadhatunk a huszadik században. Magyarországon véget ért a hét bő esztendő - fogalmazott Zsiday.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!