Zsiday: látványos fordulat közeleg

Az amerikai részvénypiaci hangulatot elég jól mutató AAII befektetői felmérés is olyan mélyponton van, ami egyrészt nagyon ritka, másrészt utána szinte mindig tartós, nagy emelkedés következik - állapította meg Zsiday Viktor befektetési szakember.
Domokos László, 2020. május 11. hétfő, 08:15
Fotó: Napi.hu

A legalapvetőbb, ami elég egyértelmű, hogy olyan mennyiségű pénz került a gazdaságba, és annyira alacsonyak mindenhol a kamatok, hogy a részvénynek szinte nincs alternatívája.

Ha örökre nulla százalék a kamat, akkor simán lehet, hogy a részvények többet érnek, mint mondjuk egy éve, hiszen hiába lesz kevesebb a profitjuk a cégeknek, az árazásuk megnő. Ha örökre nulla a kamat, és dől a pénz a gazdaságba, akkor mindennek fel kell értékelődnie a devalválódó pénzhez képest. Azt gondoltam, hogy ez pár éves távon fontos, de lehet, hogy már rövidebb távon is meghatározó - írta blogján a közgazdász.

Szintén fontos lehet, hogy az elmúlt napok adatai alapján a legtöbb országban április közepe-végére úgy tűnik megtanulták az emberek, hogy lehet maszkkal együtt élni, hogyan kell a lehető legjobban valamiféle távolságtartás mellett majdnem normálisan létezni. A tesztelés terjedése szintén segíthet a terjedés lassításában, azaz akár növekvő kontaktusszám esetén is alacsonyabb maradhat a terjedés, ha jól szűrnek. Emellett az új terápiák is segíthetnek a betegség súlyosságának csökkentésében.

Összességében tehát lehet, hogy a nyarat viszonylag problémamenetesen le lehet "zavarni", és ráadásul irgalmatlan pénzbőség van a piacokon. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a korábbi következtetésem téves volt, és bár gazdaságilag továbbra is tartósan nehéznek, szenvedéssel telinek látom a 2020-as évet, és nagy valószínűségét látom egy új, őszi fertőzési hullámnak, könnyen lehet, hogy a nyári megnyugvás és pénzbőség hatására a részvénypiacok is kapnak még több hét, akár több hónap haladékot - fogalmazott Zsiday. Ráadásul immár új tőzsde árfolyamcsúcsok elérést sem tartja kizártnak - tekintetbe véve az elképesztően pesszimista piaci hangulatot és irgalmatlan pénzáradatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kutyauto, 2020.05.13 08:17

Az a baj ezzel a részvény dologgal, hogy már csak az árfolyam felfelé mozgására apellál. Eredetileg a lényeg az volna, hogy részesülsz a cég hasznából a befektetésedért. De ma már az un. osztalékrészvények is alig fizetnek pár százalékot a jelenlegi árfolyamukhoz képest.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bobby11, 2020.05.11 15:15

Na, a közel 10 éve károgó zsiday már visszakozik. Akkor most fogunk esni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html