A tegnapi jókedv elsősorban a negyedik negyedéves kínai GDP-adatnak volt köszönhető. Andrew Sullivan, a Piper Jaffrey elemzője kiemelte, a számok összességében megfeleltek a várakozásoknak, "sem nagyon rosszak, sem nagyon jók nem voltak." A szakértő kiemelte, még mindig nagy a kockázata egy európai fertőzésveszélynek, azonban szerinte a piaci szereplők egyre inkább elhiszik, hogy a dolgok most már a jó irányban haladnak.

Tokióban az emelkedést részben az energiaszektor vezette, melyben szerepet játszhatott, hogy az olaj árfolyama 101 dollár fölé kapaszkodott. Az ágazat szereplői közül a JX Holdings 2,6, az Inpex Corp. pedig 1,8 százalékot drágult.

A chipgyártó Elpida Memory árfolyama több mint 6 százalékkal ugrott meg, miután olyan hírek láttak napvilágot, miszerint a társaság szövetkezne az amerikai Micron Technology-val. A két társaság várhatóan összehangolja majd a gyártást, együttes piaci részesedésük pedig a DRAM-alkatrészek piacán így elérheti a 20 százalékot.

A japán exportőrök többsége viszont a tegnapi nagy emelkedést követően ma lefelé vette az irányt, a Mazda 2,4, a Suzuki pedig 1,5 százalékot veszített értékéből.

A kínai piacot részben a pénzügyi szektor gyengélkedése húzta le, a China Citic Bank árfolyama 1,4 százalékot gyengült, míg az Agricultural Bank of China közel 2 százalékot esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!