Kritikus ponthoz közelít Budapest - íme, az új prognózis

A márciusi mélypont óta közel 20 százalékkal emelkedett a BUX index, ahhoz azonban, hogy innen további jelentős erősödés következzen, valami nagy dolognak kellene történnie. Az igazi buli 20 ezer pont felett kezdődne.
Lovas-Romváry András, 2014. május 23. péntek, 15:16
Fotó: Napi.hu

Március elején 16 000 pont közelében ütött lokális mélypontot a BUX index, azóta a magyar részvénypiac vezető mutatója jelentős, közel 19 százalékos emelkedést produkált. A 19 000 pontos érték átlépése után érezhetően elbizonytalanodott a piac, ami nem csoda, hiszen már nincsen messze az a betonkemény plafon 19 500 és 20 000 pont között, amelybe a mutató az elmúlt években már számos esetben beleütközött, s lefordult róla.

A BUX index grafikonján meglehetősen látványos ez a szint, ennek a közeljövőben történő áttöréséhez a meglehetősen nagy vételi erő szükségeltetne, s ezért aki óvatosabb, a jelenleginél 2-3 százalékkal magasabb szinteken már nem árt hazai részvénykitettségének csökkentésén elgondolkodnia. Az index sávozó mozgásából ugyanakkor az is következik, hogyha sikerülne innen tovább emelkednie, s áttörni a kritikus szintet, akkor az alakzatból számolt célár alapján akár egy további több ezer pontos indexemelkedés is következhetne.

A BUX index euróban mért értékét és a DAX indexet összehasonlító relatív erő mutat (RS) ugyanakkor egyelőre nem jelez trendfordulót, a magyar piac a relatív jó teljesítménye ellenére egyelőre nem tört ki évek óta tartó lefelé trendből, ha a német piachoz mért mozgását nézzük. Mint korábban írtuk, a hosszútávú lefelé tartó trendbe belefér egy az elmúlt időszakban tapasztalt jobb időszak is, ez azonban egyelőre csak pozitív korrekciónak tekinthető az immár négy éve tartó csökkenő trendben. A BUX/DAX RS értéke jelenleg 0,648, az első komolyabb ellenállást ebben a mutatóban a decemberi lokális csúcs jelenti 0,68-nál. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi szintekről még mindig mintegy 5 százalékkal felülteljesíthetni a magyar piac, akkor sem kellene még arra gyanakodni, hogy megfordult a magyar részvénypiac évek óta tartó alulteljesítésének trendje.

BUX/DAX RS
Napi.hu

A forint is viszonylagos erőt mutat az elmúlt időszakban az euróval szemben. A grafikonon azonban látszik, hogy 300 forint alatt elég kemény támaszokkal kellene majd megküzdenie a kurzusnak, az egyik leglátványosabb az emelkedő trendvonal, amelyről évek óta felfelé pattant el eddig a keresztárfolyam.

EUR/HUF napos
Alfatrader

A technikai elemzés eszközeivel vizsgálva tehát annyi mondható el, hogy a március közepe óta tartó emelkedés egyelőre csak medvepiaci rallynak tekinthető a magyar részvénypiacon, s ezt egy további 5 százalékot meghaladó emelkedés után kellene megkérdőjelezni. A felfelé történő kitöréshez valószínűleg valamilyen masszív fundamentális fordulatnak kellene bekövetkeznie, ami drasztikusan javítaná a magyar eszközök megítélését, ilyen lehetne például Magyarország felminősítése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.05.24 11:05

Börse, a legujabb Chart elemzesek: mindenki figyelmebe ajanlom, a profiknak is.
Film ab: Von der technische Analyse profitieren.


Ein Blockbuster für alle Investoren, die mit den Möglichkeiten der technischen Analyse erkennen möchten, wann der richtige Zeitpunkt ist, eine Anlage zu tätigen oder zu veräussern. In der Hauptrolle sehen Sie Sophia Wurm, Chartanalystin bei der Commerzbank. Aufgenommen bei der bis auf den letzten Platz ausgebuchten Veranstaltung im Mai 2014 im Zunfthaus zur Zimmerleuten in Zürich.

Trailer »
Kompletter Film »


http://vimeo.com/96180052
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html