Március elején 16 000 pont közelében ütött lokális mélypontot a BUX index, azóta a magyar részvénypiac vezető mutatója jelentős, közel 19 százalékos emelkedést produkált. A 19 000 pontos érték átlépése után érezhetően elbizonytalanodott a piac, ami nem csoda, hiszen már nincsen messze az a betonkemény plafon 19 500 és 20 000 pont között, amelybe a mutató az elmúlt években már számos esetben beleütközött, s lefordult róla.

A BUX index grafikonján meglehetősen látványos ez a szint, ennek a közeljövőben történő áttöréséhez a meglehetősen nagy vételi erő szükségeltetne, s ezért aki óvatosabb, a jelenleginél 2-3 százalékkal magasabb szinteken már nem árt hazai részvénykitettségének csökkentésén elgondolkodnia. Az index sávozó mozgásából ugyanakkor az is következik, hogyha sikerülne innen tovább emelkednie, s áttörni a kritikus szintet, akkor az alakzatból számolt célár alapján akár egy további több ezer pontos indexemelkedés is következhetne.

BUX index
Kép: www.markers.hu

A BUX index euróban mért értékét és a DAX indexet összehasonlító relatív erő mutat (RS) ugyanakkor egyelőre nem jelez trendfordulót, a magyar piac a relatív jó teljesítménye ellenére egyelőre nem tört ki évek óta tartó lefelé trendből, ha a német piachoz mért mozgását nézzük. Mint korábban írtuk, a hosszútávú lefelé tartó trendbe belefér egy az elmúlt időszakban tapasztalt jobb időszak is, ez azonban egyelőre csak pozitív korrekciónak tekinthető az immár négy éve tartó csökkenő trendben. A BUX/DAX RS értéke jelenleg 0,648, az első komolyabb ellenállást ebben a mutatóban a decemberi lokális csúcs jelenti 0,68-nál. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi szintekről még mindig mintegy 5 százalékkal felülteljesíthetni a magyar piac, akkor sem kellene még arra gyanakodni, hogy megfordult a magyar részvénypiac évek óta tartó alulteljesítésének trendje.

BUX/DAX RS
Kép: Napi.hu

A forint is viszonylagos erőt mutat az elmúlt időszakban az euróval szemben. A grafikonon azonban látszik, hogy 300 forint alatt elég kemény támaszokkal kellene majd megküzdenie a kurzusnak, az egyik leglátványosabb az emelkedő trendvonal, amelyről évek óta felfelé pattant el eddig a keresztárfolyam.

EUR/HUF napos
Kép: Alfatrader

A technikai elemzés eszközeivel vizsgálva tehát annyi mondható el, hogy a március közepe óta tartó emelkedés egyelőre csak medvepiaci rallynak tekinthető a magyar részvénypiacon, s ezt egy további 5 százalékot meghaladó emelkedés után kellene megkérdőjelezni. A felfelé történő kitöréshez valószínűleg valamilyen masszív fundamentális fordulatnak kellene bekövetkeznie, ami drasztikusan javítaná a magyar eszközök megítélését, ilyen lehetne például Magyarország felminősítése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!