A fogyasztási hitelek aránya augusztusról szeptemberre 54,4 százalékról 38,9 százalékra csökken, míg a lakáscélú hitelek aránya 33,6 százalékról 34,7 százalékra emelkedett. Ebben nem csak az őszi fészekrakás játszik szerepet, ugyanis amíg a háztartási szektor esetében a folyószámlahitelek és a fogyasztási hitelek átlagos kamatlábai emelkedtek, addig a lakáscélú és az egyéb hitelek átlagos kamatlábai csökkentek. Az előbbiek átlagos értéke 20-22 százalék között mozgott, az utóbbié azonban 12,29 százalékra csökkent, sőt a 10 éven túli kamatfixálású hitelek átlagos kamatlába már csak 10,66 százalék volt. A betétek esetében a látra szóló valamint a legfeljebb két éves lejáratú lekötött betétek átlagos kamatlábai csökkentek, de a két éven túli lejáratra lekötött instrumentumoké már emelkedett. A nem pénzügyi vállalati szektor esetében a folyószámlahitelek átlagos kamatlába szeptemberben 12,55 százalékra emelkedett, a folyószámlahiteleken kívüli hiteleké azonban 12,94 százalékra mérséklődött. A folyószámlahiteleken kívüli hitelek új szerződéseinek értéke a múlt hónapban 257,4 milliárd forintot tett ki, amely 19,6 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél. A látra szóló és folyószámlabetétek átlagos kamatlába minimális mértékben nőtt, de még így is mindössze 3,11 százalékot tett ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!