Odacsapott az állam, mégis viszik a szuperkötvényt

Hiába tiltotta meg az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt., hogy a lakossági állampapírok hitel fedezetéül szolgáljanak, a múlt héten rég nem látott volumenben ment el a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+).
Herman Bernadett, 2019. október 21. hétfő, 13:30
Fotó: MTVA Fotó

A meghirdetett 100 milliárd forintnál többet, 114,6 milliárdnyit jegyeztek le a múlt héten a MÁP+-tól. A szuperkötvényből régóta nem fogyott már el a meghirdetett mennyiség, utoljára július közepén volt képes 100 milliárd forintnál többet eladni az ÁKK.

A múlt heti kiemelkedő volumen azért is meglepő, mivel az ÁKK éppen október 14-től tiltotta meg, hogy lombardhitelek fedezeteként befogadják ezt az állampapírt. Ennek azért nem örült az állam, mert így a bankok és a vagyonos privátbanki ügyfelek osztozhattak meg a magas kamatozású állampapír hasznán.

A MÁP+-ból a júniusi indulás óta már csaknem 2400 milliárd forintnyi fogyott el, vagyis hamarosan ebben a kötvényben lehet a teljes hazai államadósság tizede. A jövő héten is borítékolható, hogy tetemes mennyiséget adnak majd el belőle, mivel a héten jár le egy több mint 175 milliárd forintos Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) és egy 14,6 milliárdos Kétéves Magyar Állampapír-sorozat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK