Lassan megunják a kisbefektetők a BÉT-et

Csökkent a kisbefektetők érdeklődése tavaly a Budapesti Értéktőzsde iránt.
NAPI, 2011. január 5. szerda, 10:41
Fotó:

A befektetői aktivitás tekintetében az arányok visszarendeződése volt megfigyelhető 2010-ben - derül ki a Budapesti Értéktőzsde éves összefoglaló anyagából. Míg 2008 negyedik és 2009 első negyedévében a hazai magánbefektetők kedvét jelentősen meghozták az alacsonynak tekinthető árfolyamok, ezért sokan kezdtek el aktívan kereskedni. 2010-ben a magánbefektetők részvénypiaci forgalmon belüli aránya csökkenő tendenciát mutatott, de még mindig a válság előtti szint felett maradt - 25-30 százalék között ingadozva -, ami tartósan megnövekedett aktivitásra utal.


Szintén ezt támasztja alá, hogy a tőzsdei kereskedési adatok végfelhasználóinak száma a magánbefektetők körében tartósan 15 000 körül alakult 2010-ben, ami nagyjából háromszorosa a válság előtti szintnek. A befektetői struktúrában való átrendeződés részben annak köszönhető, hogy 2010 első tíz hónapjában a külföldi befektetők fokozatosan elkezdtek visszatérni a hazai részvénypiacra, arányuk a válság előtti szint körül alakult, átlagosan 38,7 százalék volt - közölte a BÉT.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK