A gyorsjelentés főbb pontjai:

- Az Intel bevételei csak 3 százalékkal csökkentek a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, viszont eredményszinten közel 30 százalékos csökkenéseket könyvelt el a cég.
- A marginok jelentősen romlottak a negyedévben, részben a PC-piac gyengélkedése következtében, részben mivel agresszív készletkisöprésekbe kezdett az Intel.
- A Windows 8 megjelenése egyelőre nem indított el olyan PC-vásárlási lázat, mint amire a piaci szereplők számítottak. Viszont a laptopok és a táblagépek kombinálásával kifejlesztett "hibrid" termékek terjedéséből profitálhat az Intel a menedzsment szerint, aki eddig lemaradt a mobil chipek piacán.
- A folyó negyedévre a menedzsment a konszenzusnál alacsonyabb bevételvárakozást fogalmazott meg.


A PC-piac gyengélkedése miatt szenved az Intel

A személyi számítógépek piacának gyengélkedése következtében a bevételek csökkenéséről számolt be az Intel a negyedik negyedévre. Ez nagy meglepetést nem okozott a befektetőknek, a negyedéves bevétel 13,5 milliárd dollárt tett ki, ami egybeesett az elemzői konszenzussal. A PC-chipekből származó bevételek 6 százalékkal estek az előző év azonos időszakához viszonyítva, az adatközpont üzletág bevételei viszont 4 százalékkal növekedtek, ami azonban nem tudta ellentételezni a PC-üzletág hanyatlását. Az Intel pénzügyi igazgatója, Stacy Smith szerint a cég bevételeire a gyenge PC-kereslet gyakorolt nyomást, valamint hogy a készletek leépítése folyik az iparágban.

A gyenge piaci környezet közepette az Intel bruttó fedezeti szintje 58 százalékra esett a negyedik negyedévre az egy évvel korábbi 64,5 százalékról. A pénzügyi igazgató azzal indokolta a marginok zuhanását, hogy a cég "agresszív lépéseket tett a készletszint csökkentése érdekében, hogy előkészítse a terepet és kapacitásokat teremtsen a következő technológiájához". Az egyszeri tételek hatásait kiszűrve a működési eredmény szintjén 3,4 milliárd dolláros nyereséget ért el az Intel a negyedik negyedévben, ami 30 százalékos visszaesést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A cég nettó profitja 2,6 milliárd dollárra rúgott, ami 26 százalékos csökkenést jelent év/év alapon. A társaság egy részvényre jutó eredménye 0,51 dollárra rúgott, ami meghaladta a piaci várakozásokat, az elemzők ugyanis 0,45 dollárra számítottak.

Mit hoz a jövő?

Bár a negyedéves profit felülmúlta a várakozásokat, a menedzsment mégis csalódást okozott a megfogalmazott kilátásokkal. A folyó negyedévre 12,7 milliárd dolláros bevételt vár a cég (+/- 500 millió dollár), miközben az elemzői prognózis 12,91 milliárd dollár. Elemzők szerint az Intel a folyó negyedévre és a teljes 2013-as évre is a bevételek szintjén nem igazán vár növekedést. A költségkontroll és a marginok javulása stabilizálódást hozhat a profit tekintetében, de a bevételek alakulása nem túl izgalmas.

A személyi számítógépek piaca a versengő termékek, mint a táblagépek, az ultrabookok és a különböző hibrid számítógépek terjedése, és a globális gazdasági lassulás következtében a negyedik negyedévben több mint 6%-os év/év alapú csökkenést szenvedett el az értékesítések volumenét tekintve. A kilátások pedig továbbra is bizonytalanok, a Microsoft sikertermékének szánt Windows 8 operációs rendszere eddig nem indított el olyan PC-vásárlási lázat, mint amire sokan számítottak. Az Intel vezérigazgatója, Paul Otellini szerint új számítógépfajták jelenhetnek meg az idei évben és a növekedést elsősorban azon a számítástechnikai termékek hozhatják, amelyek laptopok és táblagépek kombinálásával születnek. Ebből pedig az Intel is profitálhat. Az Intel eddig nem tudta megvetni a lábát sem az okostelefonokban, sem a táblagépekben használatos chipek piacán, ezért különösen érzékenyen érintette a PC-piac gyengélkedése. A hibrid termékekkel viszont új lehetőség nyílik meg az Intel előtt.

Árfolyamreakció

A borús kilátásokat negatív reakcióval fogadta a piac, így annak ellenére, hogy a negyedik negyedéves profit felülmúlta a várakozásokat, az árfolyam több mint 5 százalékot esett a zárás utáni kereskedésben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!