Az előző hónap azzal ért véget, hogy a világ legnagyobb brókercégének, a Merrill Lynch igazgatójának a feje tragikus hirtelenséggel hullt a porba azt követően, hogy a vállalat 93 éves fennállása óta a legnagyobb negyedéves veszteséget sikerült összehoznia szeptemberben. Az csak növelte a Stanley O'Neal körüli feszültségeket, hogy napokkal azután, hogy bejelentette, a másodpiaci válság miatt 8,4 milliárd dollár veszteség érte a céget, arról kezdett a sajtó nyilvánossága előtt beszélni, hogy vezérigazgatóként és az igazgatótanács fejeként a Wachoviával tárgyal a Merrill Lynch felvásárlásáról. A Merrill Lynch azonban nem úszta meg ennyivel, hiszen a Deutsche Bank szerint a brókercégnek a másodlagos jelzálogpiaci kötvényekbe fektetett további 10 milliárd dollárja párologhat el a negyedik negyedévben. A Citigroup azzal nyitotta a novembert, hogy megvált vezérigazgatójától, Charles Prince-től, miután kiderült, a vállalat 11 milliárd dollárt veszített a pénzpiaci rumli során azon a 6 milliárd dolláron felül, amelyről már a harmadik negyedév végén hírt adott. Ennek hatására a pénzintézetek és a brókercégek közelebbről is körülnéztek egymás háza táján. A Lehman Brothers egyenlő súlyozásúról felülsúlyozásúra változtatta a Bear Stearns részvényeinek besorolását, lefelé módosítva a papír árfolyamának becslését 145 dollárról 117 dollárra. A Bear Stearns papírjai Frankfurtban 2,7 százalékkal a pénteki záróár alatt cseréltek gazdát hétfőn. A Credit Suisse teljesítményét a Bear Stearns vette vizsgálat alá és úgy ítélte, hogy a szektortársak teljesítményét korábban hozó cég a közeljövőben a szektorátlagon alul teljesít majd. A bank részvényeinek árfolyama több mint 4 százalékot esett a bejelentést követően. A HSBC a Barclays részvényeinek teljesítményét neutrálisról alulsúlyozottra változtatta arra hivatkozva, hogy a pénzintézet túl nagy részben függ a strukturált alapoktól és a szindikátusi hitelektől, minek hatására a bank papírjai 4,3 százalékot vesztettek értékükből.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!