A Massachusetts-i ügyészség pénzügyi csalással, levelezési csalással és illetéktelen számítógép-használattal elkövetett nagyértékű károkozással vádolja a mindössze 19 éves Van Dinhet. Ezzel párhuzamosan az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) is vádat emelt a tinédzser ellen számos tőzsdei szabály megszegése miatt. Dinh ugyanis hozzáfért a TD Waterhouse brókerház számítógépes rendszerében az ügyfelek számlájához és ott többször is opciós adás-vételi megbízásokat adott. A SEC szerint a fiatalember 9 100 Cisco Systems-opciót vásárolt júniusban, darabját 10 dollárért, ami a júliusi kifutáskor teljesen értéktelennek bizonyult. A kétségbeesett számítógép-szakértő ekkor grafikon-elemző programnak álcázott trójai vírust juttatott el több felhasználó részére, majd megszerezve a jelszavaikat hamis vásárlási megbízásokat adott az ő értéktelen opcióira. A húzással 37 000 dollár veszteségtől óvta meg magát Dinh. A TD Waterhouse felhasználójának azonban feltűnt a hatalmas veszteség és az értéktelen opciók és riasztotta a céget. Bár Dinh megpróbálta fedezni az akcióit - ausztrál, ír és német internet-szolgáltatók szerverét használva - ám a SEC és az FBI emberei így is nyomára akadtak. Ez volt az első eset, hogy a SEC belebonyolódott egy számítógépes csalásba. Az ügyészség szerint Van Dinh a csalásért maximum 20, a számítógéppel való visszaélésért pedig 10 évet kaphat, ezen felül három évre eltilthatják annak használatától és akár egymillió dolláros bírságra is számíthat. Ezen felül a SEC kérte a lopott pénz visszafizetését is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!