A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Lefelé tört az év első hetében a BUX index grafikonján ősz folyamán kirajzolódott szimmetrikus háromszög alakzat, s az elsődleges célt lefelé teljesítette belőle az index a 16 000 pont alatti zóna meglátogatásával. A héten megindult emelkedés egyelőre az alakzat alsó szárát adó emelkedő trendvonal visszatesztelésének tekinthető, erre utalhat a forgalom is, így az index a napokban néhány száz ponttal a 17 000 ezer pont feletti tartományt is meglátogathatja, mielőtt újra lefelé venné útját. Ha mégis sikerülne tartósan e fölé is menetelnie a mutatónak, az egyelőre a hosszabb távú képet nem változtatná meg, amely a csökkenő csúcsok és mélypontok, lefelé tartó hosszabb távú mozgóátlagok és lefelé mutató trendcsatorna határoznak meg − ez a kép pedig nem fest jól.

A BUX számára az igazi áttörést első körben a 18 000 és 18 200 pont közötti ellenállási zóna szignifikáns áttörése jelenthetné, a dolgok jelenlegi állása szerint ezzel nemcsak magasabb csúcs alakulhatna ki a grafikonon, de csökkenő trendcsatornáját is elhagyná a mutató. Amíg ez nem történik meg, addig a hónapok óta tartó oldalazó mozgást csak a csökkenő trend konszolidációjának lehet tekinteni, amelyből a lefelé tartó kitörés a valószínűbb forgatókönyv.

A korrekcióval nem sikerült új csúcsot érintenie a BUX-nak

A nagyobb részvények közül az OTP grafikonja lehangolóan fest. Emelkedését december végén ezúttal a tavasz óta tartó csökkenő trendhez tartozó 90 napos mozgóátlag akasztotta meg, s ismét fontos támaszzónája állította meg a papír zuhanását. Jó jel, hogy egyelőre nem ütött újabb mélypontot (forintban) a részvény, ám rossz jel, hogy magasabb csúcsot sem sikerült összehoznia. A sávozó-beszűkülő mozgásban a papír elsődleges támasza a 2700−2900 forint közötti zóna, fontosabb ellenállásai 3300 forinttól 3700 forintig mintegy 200 forintonként sorakoznak. Persze az OTP szenvedése nem egyedülálló Európában, az egész kontinens pénzügyi szektora pocsék képet mutat, a régiós versenytársak közül például a Raiffeisen és az Erste grafikonja is hasonlóan gyenge képet mutat.

A Mol végül nem tudott megbirkózni tavasz óta tartó csökkenő trendcsatornájának felső szélével, s az egyre inkább beékesedő rövid távú emelkedő trendjét lefelé törte. Az eddig támaszként szolgáló 17 200−17 600 forintos zóna mostantól ellenállássá vált, ráadásul ezt a szintet egy jó 1800 forint magasságú trendfordító alakzat kíséretében hagyta el lefelé a papír. Ha nem sikerül gyorsan e szint fölé keverednie az árfolyamnak − amely egyben csökkenő trendjének vonala is −, akkor nem elképzelhetetlen forgatókönyv a papír részéről az ősz eleji mélypontok tesztelése sem.

A Magyar Telekom számára a kulcsszintet az 525−530 forint jelenti, amelyet ezúttal már a 200 napos mozgóátlag is erősít. Ha ezt sikerülne leküzdenie az árfolyamnak, azzal jelentős emelkedés előtt nyílhatna meg az út a részvény számára.