A hozamok tekintetében már nem ennyire rózsás a kép, a 2013/D jelű papír éves átlaghozama (8,71 százalék) ugyan négy bázisponttal lejjebb volt az előző napi referenciahozamnál, a 2015/A-é (8,78 százalék) és a 2019/A-é (8,57 százalék) már felette, négy, illetve 16 bázisponttal.

A másodlagos állampapírpiac is hasonló, bizonytalankodó képet mutatott: az egy, három és öt éves referenciahozamok csökkentek pár (2-8) bázisponttal, a tíz és tizenöt évesek viszont emelkedtek (szintén 2-8 bázispontot). A legrövidebb futamidejű papíroknál nem volt változás.

A külföldiek kezében levő állampapírok mennyisége június végén 2187 milliárd forinttal érte el mélypontját, azóta viszont ütemesen emelkedett, legutóbb már 2421 milliárd forintot tett ki. A kamatcsökkentési várakozásokon kívül nyilván ennek a likviditásnak is szerepe lehetett az utóbbi hetek lendületes hozamcsökkenésében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!