Lejtőre került Európa

Csaknem egész napos lejtmenetet követően nagyobb mínuszokkal zárták a pénteki kereskedést a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek.
NAPI, 2012. július 20. péntek, 18:31
Fotó: Napi.hu

Míg Londonban 1 százalékot valamivel meghaladó mértékben gyengült az FTSE100 mutató, addig Frankfurtban a DAX közel 2, a párizsi CAC 40 index pedig több mint 2 százalékot veszített előző napon elért zárószintjéből. Mindez azonban enyhe korrekciónak tűnik csupán a madridi irányadó index, az IBEX közel 6 százalékos zuhanásához képest.

A befektetőket - nem csak a spanyol börzén - elsősorban Valencia tartomány pénzügyi segélykérése sarkallhatta nagyobb eladásokra, ami a részvény- mellett a kötvénypiacon is éreztette hatását, hiszen a tízéves spanyol kötvény hozama átlépte a fenntarthatóság határának tartott 7 százalékos szintet.

A szektorok között ennek megfelelően a bankok és biztosítók papírjai teljesítettek legrosszabbul. Az egyes papírok között a csütörtökön gyorsjelentő Nokia volt a nap egyik legnagyobb vesztese, 7 százalékot jócskán meghaladó árfolyamesésével, miután a Fitch Rating's rontott a besoroláson. Az RWE és az EdF mintegy 6 százalékot zuhant azután, hogy az UBS eladási ajánlást léptetett életbe a két energetikai szolgáltatóra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK