A Moody's Baa1-es szintről Baa2-es szintre minősítette le a Raiffeisen Bank International hosszú távú adósbesorolását, de a Raiffeisen Zentralbank adósság-kibocsátói és bankbetéteinek hosszú távú besorolását is Baa3-as szintre rontotta a korábbi Baa2-es szintről.

A hitelminősítő döntését a Raiffeisen Bank International 2014.évi 493 millió eurós veszteségére, a lengyel és szlovén operációk értékesítésére, valamint az oroszországi tevékenység visszafogására vonatkozó banki stratégiára alapozza. A tőkepuffer képzése érdekében elkezdett reorganizációs feladatok komoly nyomást helyezhetnek a bank eredményességére - hívta fel a figyelmet az ügynökség.

A bank stratégiájának megvalósításában kivitelezésbeli kockázatokat látunk a mostani volatilis piaci környezetben. A bankcsoport továbbra is ki van téve a lefelé mutató kockázatoknak és a KKE régió és a FÁK térség piaci volatilitásának - véleményezte döntését a Moody's.

A hitelminősítő kitért továbbá arra is, hogy a Raiffeisen Bank International tőkéje és profitja a következő években is erős nyomás alatt lesz, ami az orosz és ukrán piacokon is okozhat még fejfájást a bankcsoportnak, ráadásul a svájci frank év eleji erősödése is fokozza a banki tőkén lévő nyomást. Az orosz rubel leértékelődése pedig egy alacsonyabb euróban denominált eredményt hozhat a bank orosz leányától, aki viszont komoly szerepet tölt be a banki profittermelésben - közölte a Moody's.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!