A német Der Spiegel szerint várható volt Anshu Jain vezérigazgató távozása, de hogy ilyen gyorsan bekövetkezett. az sokakat meglepett: Jaint már június 30-án a UBS korábbi pénzügyi igazgatója, a Deutsche Bank felügyelőbizottságának eddigi elnöke, John Cryan válthatja. A másik vezér, Jürgen Fitschen ugyanennek a személynek adhatja át posztját, de csak 2016 májusában. Ezzel visszaállhat a Josef Ackermann 2012-es távozásakor megszűnt egyszemélyi vezetés.

Hogy mi vezetett a két vezérigazgató döntéséhez, azt a sajtó és az elemzők az alábbi két fő okkal magyarázzák. Egyrészt   számos részvényest nem győzött meg a Deutsche Bank április végén publikált stratégiai terve, azóta a részvényárfolyam több mint 13 százalékot.Másrészt a Joseef Ackermann 2012-es távozásakor remélttel ellentétben nem következett be a kultúrabeli váltás: a Deutsche Bankot az elmúlt években, sőt hónapokban is botrányok sorozata sújtotta.

Mindez különböző belső feszültségeken keresztül kikezdte a sokak által utolsó kontinentális befektetési bankként aposztrofált Deutsche Bank saját jövőképét is. A bank az alábbi lépéseket jelentette be április végén, hogy alkalmazkodjon a bírságokkal és bevételcsökkentő tendenciákkal jellemzett új körülményekhez, ám az új vezérigazgató érkezésével mindez változhat - írja laptársunk.

A bank évi 3,5 milliárd eurós költségcsökkentési programba kezd, ami egyszeri 3,7 milliárd eurós kiadást jelent neki, és 200 fiók bezárásával jár 2017-ig. A vállalati és befektetési banki divízióban 200 milliárd eurós eszközeladást hajt végre, működési országainak számát pedig 10-15 százalékkal csökkenti.  2016 végéig megválhat a bank a lakossági tevékenységet végző Postbank érdekeltségtől. Középtávon 11 százalékos elsődleges (Common Equity Tier 1) tőkemutató és 65 százalékos költség/bevétel arány elérése a cél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!