A forint erejét táplálja a továbbra is rendkívül jó nemzetközi részvénypiaci hangulat, az idei esetleges magyar hitelminősítői felminősítéssel kapcsolatos gazdaságpolitikai jelzések, valamint az MNB-program hatására is rendkívül jól sikerült mai államkötvény aukciók. Részben ezek a tényezők járultak hozzá ahhoz, hogy ma újabb négyéves mélypontra esett a magyar állam következő 5 évi csődjével kapcsolatos kockázati felár.

A napokban már úgy tűnt, hogy a 200 napos mozgóátlag körüli szint valóban megállította a forint erősödését és fokozatosan a gyengülés irányába haladhat a magyar fizetőeszköz, de ma délután újra nagy lendületet mutatott a forint és az euróval szemben 302 közelébe visszaerősödött. Kora este 302,5 körül járt az euróval szembeni jegyzés - ez azt jelenti, hogy továbbra is benne van a levegőben a fontos technikai támasz zóna letörése. A dollár kurzusa kora este 222,1 körül, a svájci franké 247,6 körül járt, így utóbbival szemben szintén négyhavi csúcsközeli forintról beszélhetünk - írta a Portfolio.hu.

A pénzügyi válság előtti mélypontjának közelébe süllyedt a magyar államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált fedezeti ügyletek díjszabása, tükrözve a közép-európai felzárkózó gazdaságok növekedési és piaci kilátásainak javuló megítélését - írta az MTI. A CMA piaci adatszolgáltató csoport kimutatása szerint a magyar szuverén törlesztéskockázatra köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama a csütörtöki londoni kereskedésben 182 bázispont környékén mozgott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!