Tőzsdék a csütörtöki pesszimizmust követően pénteken már a görög válság végét jelezték, és ez kedvezően hatott a feltörekvő piaci devizákra is. A Fitch ugyan - jobb későn, mint soha - lerontotta Görögország hitelbesorolását, a hangulatot nem tudta elrontani. Nagyobb, ám csupán átmeneti hatással járt a lengyel jegybank beavatkozása, amely a zloty erősödését volt hivatott megfékezni - tájékoztatott Csajbók Róbert, az ING Bank üzletkötője. Varsó az elmúlt napokban már próbálkozott a szóbeli intervencióval, eredménytelenül, amit pénteken valódi piaci beavatkozás követett. Ez - szemben az MNB gyakorlatával - helyi bankokon történt, mérsékelt összeggel, mégis közel egy százalékkal gyengítette a zlotyt az euróhoz képest. Ennek nyomán az euró forintkurzusa 268,20-ig szaladt fel, ám miután látszott, hogy a lengyel központi bank lényegében csak tesztelte a piacot, visszaerősödött a magyar deviza, miközben a lengyel fizetőeszköz kitartott. Délután háromnegyed öt tájban 266,60 forintnál járt az euró, a dollár egységét 198,30, a svájci frankét 185,40-en jegyezték.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!