Az emelkedő ék alapvetően medvealakzat. Az alakzat jellemzője, hogy az árfolyam újabb és újabb csúcsokat ér el egyre magasabb mélypontokkal, azonban a mélypontokat és a csúcspontokat összekötő vonalak konvergálnak, azaz a felső vonal lejtési szöge jóval alcsonyabb az első vonalnál. Ha az árfolyam kiesik az ékből, azaz nagy forgalommal áttöri az alsó trendvonalat, az árfolyam rendszerint elveszíti teljes, az alakzaton belül elért nyereségét - írják a technikai elemzés alapjait ismertető tankönyvek.

Pontosan ez az alakzat rajzolódott ki a július eleje óta tartó emelkedés során a BUX index grafikonján, múlt szerdán a 23 000 pont körüli érték alá csökkenéssel az index kiesett az ékből, s csak 21 200 pont körül tudott megfordulni.

Az innen történt emelkedés egyelőre csak az esés korrekciójának tekinthető, erre utal az is, hogy nagy forgalmú eső napokat alacsony forgalmú emelkedő napok kísértek eddig, a forgalom a trend irányában erős, a rövid távú trend pedig lefelé tart.

Az alakzat elvileg 20 000 pont felett 150–300 ponttal jelöli ki az index esésének alját, eközben támaszt nyújthat az augusztusi mélypont 21 500 pontnál, 21 300 pontnál pedig a múlt heti mélypont. Felülről 22 700 pont körül van az 50 napos mozgóátlag, 23 100 pontnál a 200 napos és az ék alja állhatja a további emelkedés útját.

Hosszabb távon akkor lenne nagyobb baj a magyar piacon, ha a 20 000 pontnál húzódó támasz-zóna sérülne, ekkor ugyanis egy komplex fej-váll alakzatot érvényesítene az áralakulás, ami további több ezer pontos esést vetítene előre. Ez azonban még messze van, 20 000 és 24 000 pont között egyelőre csak sávozásról lehet középtávon beszélni, amiből egyelőre nem sikerült kikapaszkodnia a mutatónak. A 200 napos átlag eközben már ellaposodott, de még nem váltott irányt lefelé, ennek lefelé történő áttörése veszélyesebb, mint a nyári alászúrások.

Az egyedi részvények közül a Mol jelenleg hosszú távú, 2008 márciusa óta tartó emelkedő trendvonalát teszteli, életben van-e még. Az OTP egy enyhén felfelé emelkedő trendcsatorna alja felé közelít, amelybe az idei májusi esést követően fordult a bankpapír kurzusa. A Magyar Telekom erős eső trendje egyelőre nem tört meg, viszont az utóbbi napok viharai közepette már meglepően erősnek bizonyult a részvény, trendfordulót akkor lehetne gyanítani, ha a 600–610 forint közötti erős ellenállási szintet át tudná vinni az árfolyam.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!