A hitelezési és likviditási válság nem szűnt meg azzal, hogy tegnap az ECB és a Fed is pénzt pumpált a rendszerbe. E lépések csak átmenetileg nyugtatták meg az említett lépések, ezt követően felerősödtek a félelmek, ami rendkívül rossz hatással volt a feltörekvő piacokra. Az euró árfolyama a bankközi piacon tegnap késő délután 249,60/70 forintnál járt, ma reggel viszont 252,50 forintnál volt a jegyzés - számolt be az elmúlt órák eseményeiről Geszti Pál, az ING szakértője. Hozzátette: válságok esetén ez megszokott dolog, ilyenkor ugyanis csökken a kockázatvállalási hajlam, a piaci szereplők kiszállnak a rizikósabbnak tűnő befektetésekből, s hosszú távú biztonságos állampapírokba irányítják a pénzt. Ennek megfelelően a tízéves dollárkötvény hozama óriásit esett a válság kirobbanása óta, jelenleg 4,75 százaléknál jár, szemben a nyugiodt piaci légkörben megszokott 5,10 százalékkal. A forint sorsa attól függ, hogy elmélyül-e vagy megoldódik a válság. Jelenleg a befektetők a központi jegybankok lépéseit várják, hogy azok miként igyekeznek megoldani a súlyos likviditási problémát. Rosszabb esetben, ha nem sikerül rövid időn belül helyreállítani a rendet, akkor egy jelentősebb forintgyengülés sem zárható ki - fogalmazott a szakember, hozzátéve: egyelőre pontos számokat könnyelműség lenne mondani.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!