Ma is gyér forgalom volt a magyar tőzsdén

A vezető részvények közül hétfőn a legnagyobb mértékben a Magyar Telekom erősödött, a leggyengébben pedig a Mol teljesített - mondta Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek. London kivételével emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék az új koronavírus elleni hatásos védőoltásról szóló híreknek köszönhetően.
Domokos Erika, 2020. július 20. hétfő, 18:39
Fotó: Napi.hu

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe 19,19 pontos, 0,05 százalékos csökkenéssel, 35 181,69 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 8,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek a pénteki záráshoz képest - írja az MTI.

Enyhe mínuszban fejeződött be a kereskedés a hét első napján a BÉT-en. Az európai piacokhoz képest alulteljesített a magyar tőzsde, a német és a francia index is jóval magasabb értékeken fejezheti be a kereskedést - mondta Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

A Mol 25 forinttal, 1,41 százalékkal 1750 forintra csökkent, 2,1 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 20 forinttal, 0,19 százalékkal 10 760 forintra mérséklődött, forgalmuk 3,7 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 7,50 forinttal, 1,98 százalékkal 387 forintra erősödött, forgalma 112,0 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 40 forinttal, 0,61 százalékkal 6620 forintra nőtt, a részvények forgalma 1,3 milliárd forintot ért el.

A magyar tőzsdén a legjobban az AutoWallis teljesített, melynek árfolyama 8,5 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben a Cyberg teljesített, melynek árfolyama 11,3 százalékot esett - írta az Portfolio.hu.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3449,86 ponton zárt hétfőn, ez 23,43 pontos, 0,68 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

A londoni FTSE-100 mutató 0,46 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-index 0,99 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,47 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést - írta az MTI. Milánóban 0,99 százalékkal, Madridban pedig 0,51 százalékkal emelkedett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,76 százalékos, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,73 százalékos, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,68 százalékos pluszban zárt.

A nap nyertesei az építkezési és építőanyagipari vállalatok voltak, a szektor alindexe 1,4 százalékkal ugrott meg.

A befektetők kockázatvállalási hangulatát javította, hogy a The Lancet című folyóiratban közölt tanulmány szerint az oxfordi egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat által közösen fejlesztett védőoltás biztonságosnak és hatásosnak bizonyult a korai szakaszú, embereken végzett kísérletek során.

Ugyancsak ígéretes, a hogy a Synairgen brit gyógyszeripari vállalat közölte, kutatásai szerint drasztikusan csökkentheti a koronavírus-fertőzöttek halálozási kockázatát vagy a koronavírus súlyos szövődményeinek kialakulását a beta-interferon fehérje belélegzett formában.

Londonban a kínai-brit feszültségek fokozódása rontotta a hangulatot. A brit kormány hétfőn azonnali hatállyal meghatározatlan időre felfüggesztette a Hongkonggal kötött kiadatási egyezményt a különleges közigazgatási területre szabottan elfogadott kínai nemzetbiztonsági törvény által keltett aggodalmak miatt.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,16 százalékos mínuszban, míg az S&P 500-as index 0,41 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,48 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára enyhén emelkedik.

A szeptemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,07 százalékos pluszban, 43,17 dolláron, a WTI pedig 0,10 százalékos nyereségben, 40,80 dolláron forgott kora este, hat óra körül.

Az arany ára közel kilencéves csúcsra emelkedett: az azonnali jegyzésekben a nemesfém unciánkénti ára 0,37 százalékkal, 1815,69 dollárra nőtt, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,43 százalékkal 1817,80 dollárra kúszott fel a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1444 dollárt adtak, 0,16 százalékkal erősödött az euró.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK