Ma átlépett egy határt Mészáros Lőrinc

Hétfőn is nagyon hasítanak a Mészáros Lőrinc nevéhez köthető cégek részvényei. A mai drágulással a három cég - az Opus, a Konzum és az Appeninn - együttes piaci kapitalizációja alapján már beférne a Forbes 2000-es listájába .
Lovas-Romváry András, 2017. november 6. hétfő, 15:01
Fotó: MTI Fotó

Ismét jó napja van a Budapesti Értéktőzsdén a Mészáros Lőrinc nevéhez köthető cégek részvényeseinek. Az Appeninn és az Opus - korábbi nevén Opimus - részvényei kora délután csak azért nem drágultak tovább, mert a tőzsde kereskedési szabályai szerint 15 százaléknál többet egy nap nem emelkedhetnek, a Konzum részvények pedig a napi emelkedési limit határán billegnek.

Az elmúlt hónapban mindhárom részvény jól teljesített, az Appeninn és az Opus szárnyalása most a Konzum által bemutatott első félévben tapasztalt rallyhoz fogható.

Ha figyelembe vesszük, hogy hány részvénye van az adott társaságoknak és megszorozzuk azt a tőzsdei árfolyammal, akkor megkapjuk az adott cégek piaci kapitalizációját, ami azt mutatja, mennyire értékelik jelenleg az adott cégeket. Az Appeninn kapitalizációja a jelenlegi 1020 forintos árfolyam mellett meghaladja a 40,5 milliárd forintot, a Konzumé 3029 forinttal számolva a 63,18 milliárdot, az Opusé 700 forinttal számolva a 221,1 milliárd forintot. A három cég együttes értéke így - a hétfői árfolyamok alapján - már eléri a 324,95 milliárd forintot, ami mostani dollárárfolyammal számolva 1,2 milliárd dollárt jelent.

Ez azt jelenti, hogy ha a három céget egy cégként kezelnénk, akkor piaci kapitalizáció alapján már be tudna kerülni a Forbes magazin által összeállított, a világ 2000 legnagyobb vállalatát tömörítő rangsorba. Igaz, annak csak a végére, nagyjából az 1960. helyre kerülhetne.

A májusi adatok alapján összeállított lista szerint 1,2 milliárd dollár körüli kapitalizációval rendelkeztek a tőzsdei cégek közül a lenti táblázatban láthatóak. Az oszlopok közül az első a cégek 2016-os árbevételét, a második az elért profitját, a harmadik pedig eszközeinek értékét mutatja. (Ez utóbbi keveset árul el a cég értékéről, mivel nem mutatja, hogy a cég összes eszközével szemben mennyi hitel áll).

1,2 milliárd dollár körüli kapitalizációjú cégek. A teljes listáért kattintson!
Forrás: Forbes

Ha mindenáron hasonlítgatni akarunk, akkor azért pénzügyi mutatók terén van hova fejlődnie a Mészáros-triumvirátusnak. Igaz, csak árbevétel és eszközérték terén, a tavaly veszteséges cégeknél nyilván jobb a felmutatott pozitív profit. Ha ugyanis a három cég első féléves árbevételét megduplázva adnánk becslést az éves adatokra (azért nem a tavalyi éves adatokat nézve, mert azok még a cégek átalakulása előtti állapotot tükrözték), illetve az Appeninn első féléves veszteségét nem számolnánk, akkor éves becslésben a három cég összesített profitja számításaink szerint 8,9 millió dollár lenne, árbevétele 20,39 millió, összes eszközeinek értéke pedig (figyelem, hitelek nélkül!) hajszál híján 200 millió dollár lenne.

Ezzel a nem túl szokványos becsléssel és számolással az jön egyébként ki, hogy a mostani árfolyamokkal a befektetők az általunk becsült éves profit 134, az összes eszköz ötszörösét adják átlagosan a Mészáros-részvényekért.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.11.07 16:42

@RealMan: nem kéne saját attidűdjeidet másokra ráhúznod. Felvettél baszott nagy svájci frank hitelt, beszoptad, elmenekültél az országból, most meg a pofád nagy. Maradj is ott, és inkább felejtsd el a nyelvet, mert nem érdemled meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

egyik sem, 2017.11.07 16:28

@RealMan: magyarok, sírós-rívós köcsög nemzet, ha nem MAGYAR vagy akkor neked mindegy, de had ne írjam ki a köcsög ...... Bseszari szar nép lett a magyarból, nem csak nagy részük elbutult és a buta ember könnyen befolyásolható.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

reszeloaladar, 2017.11.07 14:09

Ha elég sokan helyen írják hogy tolvaj, akkor biztosan az. Amúgy vannak a lúzerek, akik itt anyáznak, meg vannak a winnerek akik bemennek a tözsdére és vesznek a részvényeikből. Utóbbiak pont 15%-ot kaszáltak egy nap alatt. Persze tudom, a lúzereknek elveik vannak. Talán pont emiatt lúzerek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2017.11.07 10:20

Megérdemlik a magyarok, sírós-rívós köcsög nemzet lett. Egy ilyen alak és a másik korrupt genya nyíltan kifosztja az emberek többségét. És semmi nem történik ! Orbánnak és a követőinek már régen a tankok alatt kellett volna végeznie. Bseszari szar nép lett a magyarból. Ennyi!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2017.11.06 19:54

Tapsolj fideszparaszt, aztán harapj egy nagyot a párizsidból. Ez az alak jachton nyaral amíg ti talán csak álmodtok a Balatonról. Szavazz a fideszre újra tavasszal barom arcú.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html