A londoni FTSE 100 0,9 százalékos, a párizsi CAC-40 és a frankfurti DAX egyaránt félszázalékos, a milánói FTSE Mib pedig 1,8 százalékos javulást könyvelhetett el. Bár Görögország magánhitelezői és a kormány közötti megállapodás még nem jött létre, ám a piacok pozitív hangulatban várták a fejleményeket, hiszen több forrásból is úgy tűnt, a hitelezők akár 70 százalékos leírásba is belemennének, és elkerülhető lesz a kaotikus következményekkel járó rendezetlen csőd.

A francia bankok árfolyamára ezen kívül az is jótékony hatással volt, hogy a német és a francia pénzügyminiszter tanácskozásairól kiszivárgott: a két ország lassítani szándékozik a tőkekövetelmények szigorításának bevezetését. A Société Générale papírjai közel tíz százalékot, a Credit Agricole részvényei pedig öt százalékot ugrottak a hírekre, de a kevésbé problémás esetként számon tartott BNP Paribas is három százalékos emelkedéssel zárt.

Frankfurtban a Commerzbank 12 százalékos szárnyalása, Milánóban pedig a Banca Monte Dei Paschi de Siena 14 százalékos ugrása emelkedett ki a mezőnyből. Az olajpapírok komoly erősödéssel zárták a napot jó hangulatnak köszönhetően, a Royal Dutch Shell például 3 százalékot erősödött. Londonban több papír is nagyot esett, az Afren Plc nevű olajcég veszteségének bejelentése után vesztett értékéből 6 százalékot, a Weir Group pedig egy leminősítés után zuhant 4,6 százalékkal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!