A kriptovaluták iránti lakossági érdeklődés az elmúlt néhány évben jelentősen megerősödött globális szinten: egy kutatás azt vizsgálta, Magyarország mennyire követi ezt a tendenciát.

befektetésen elgondolkozók keveslik a magyar nyelven is rendelkezésre álló információkat a digitális fizetőeszközökről – ez derült ki a Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsde platformja és az Opinio piackutató cég reprezentatív felméréséből.

A válaszadók igen magas aránya még sosem használt kriptovalutát. A megkérdezettek 3 százaléka csupán kiegészítő jövedelemszerzés céljából fektet kriptovalutákba, 4 százalék pedig alkalmi felhasználónak tekinthető. A teljes mintában mindössze 1 százalék azok aránya, akiknek a kriptovaluta az elsőszámú bevételi forrásuk.

Azok, akik kerülik a kriptovalutákat azzal indokolják döntésüket, hogy szerintük nem elég biztonságos, ahogy sokan adatvédelmi aggályokat is megfogalmaztak. 

A felmérés alapján az érdeklődők leginkább arra keresnek választ, hogy milyen hosszútávú befektetési lehetőség rejlik a kriptovalutákban, hogyan adózik az így szerzett jövedelem, illetve milyen hazai és nemzetközi szabályok vonatkoznak a kereskedelemre.

A kriptovalutákkal kereskedők Magyarországon általában a Bitcoint részesítik előnyben (61 százalék), ezt követi az Ethereum (45 százalék).

A Bitcoinról azok is hallottak, akik távol tartják magukat a kriptotőzsdéktől.

A kriptovaluta-kereskedelemről szóló online kutatás 2022. december első felében készült; a vizsgálatban kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatív módon megválogatott 1034, okostelefonnal rendelkező, 18-59 éves korú válaszadó vett részt Magyarországon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!