Elképesztő pesszimizmus tombol a magyar részvénypiac várható teljesítményével kapcsolatban a szakemberek körében, ez derül ki a friss ZEW-Erste felméréséből. A 88 elemző és befektetési alapkezelő megkérdezésével készített felmérésben a válaszadók mindössze 37,5 százaléka várt a következő 6 hónapban emelkedést a BUX indextől, és 40,6 százalék számított arra, hogy az fél év múlva alacsonyabb szinten fog állni.

A részvénypiacokkal kapcsolatos hangulati felmérések jellemzője, hogy azokban a többség jellemzően az indexek emelkedését szokta várni, ebben a felmérésben sincs ez másként. Négy éves történetében ezt megelőzően mindössze két olyan időszak volt, amikor többen várták az index esését, mint emelkedését, az egyik 2008 februárjában, a másik 2009 decemberében.

Érdekes módon mindkét esetet egy-két hetes távlatban a BUX felülteljesítése követte a többi piachoz képest. A felmérésben az optimisták és pesszimisták aránya 0,93-ra csökkent, ez szintén szélsőségesen alacsony értéknek tekinthető.


A magyar részvénypiac megítélése híven tükrözi a magyar gazdaság jelenlegi helyzetéről adott képet. A szakértők közül ugyanis egy sem akadt, aki a jelenlegi helyzetet jónak ítélte volna meg, sőt, 68,2 százalékuk szerint az kifejezetten rossz, a maradék szerint talán elfogadható.

A nagy ugrás az ország megítélésének romlásában az egy hónappal ezelőtti felmérés készítésekor történt, az azóta bekövetkezett további romlás ennek csak folytatása. A felmérés azt mutatja, a megkérdezett pénzügyi szakértők szerint a régióban jelenleg a magyar gazdaság van a legrosszabb helyzetben, nálunk még a szintén elég kedvezőtlen pontszámokat kapó Románia és Horvátország is jobban szerepelt.

Nem változott az az egy hónappal ezelőtti szomorú vélemény, amely szerint a kilátásaink sem jók. A fordulat ebből a szempontból egy hónappal ezelőtt következett be, addig ugyanis a felmérésben résztvevők úgy vélték, a rossz helyzet ellenére a magyar gazdaságnak vannak a legjobb esélyei a javulásra. Ősz elejétől viszont már a többség úgy véli, a helyzet rossz és az is marad.

Sovány vigasz, hogy a kilátások tekintetében van nálunk is rosszabb helyzetben lévő ország, ez pedig Szlovákia.

A forint kilátásainak megítélése leheletnyit javult csak az időközben bekövetkezett 5 százalékot meghaladó gyengülés ellenére. A válaszadók 42,5 százaléka gondolja úgy, hogy féléves távlatban gyengülni fog a hazai deviza a szeptemberi 41,8 százalék után. A forint felértékelődésében 37,5 százalék hisz, ami 2,3 százalékpontos emelkedést jelent.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!