A hedge fundok ismét teljes erővel vetették bele magukat a feltörekvő paci eszközökbe - írta friss elemzésében Mary Ann Bartels, a Bank of America Merrill Lynch technikai elemzési osztályának vezetője. Az általa készített friss elemzés szerint a makro-alapok jelentős része ismét jelentős pozíciókat épített ki ezeken a piacokon, az év első hónapjaiban lezajlott korrekció után.

A jelenség jól nyomon követhető egyébként a nagyobb indexek teljesítményén is, hiszen míg január elejétől az MSCI Emerging Markets index mintegy 10 százalékot csökkent két hónap alatt, addig az elmúlt másfél hónap 20 százalékos emelkedést hozott a mutatóban, ezzel felülteljesítette ebben az időszakban az S&P 500-as indexet, ennek ellenére ezek a piacok még mindig lemaradóknak számítanak idei teljesítményüket tekintve. A feltörekvő piaci hagyományos alapok január elseje óta 4,2 százalékos átlagos hozamot tudnak felmutatni, elmarad az S&P 500-as index 9 százalékos emelkedésétől. A befektetési alapokkal foglalkozó Morningstar szerint a legrosszabb teljesítményt a Latin-Amerikai alapok nyújtották, átlagosan mindössze 0,8 százalékos hozammal.

 

IShares Emerging Markets Index Fund



Bartels szerint az esetek többségében a befektetők jó döntést hoznak, amikor követik a nagyobb tőkét megmozgató hedge-fundok által megtett téteket. Ugyanakkor ha egy piacon egyre több befektető van jelen, az nagyobb árkilengéseket okozhat - hívta fel a figyelmet az elemző.

A beszálláshoz azonban érdemes lehet megvárni egy nagyobb korrekciót a szakértő véleménye szerint, mivel az elmúlt másfél havai emelkedés után ez benne van a pakliban. Bartels szerint az év hátralévő részében jó teljesítmény várható ezektől a piacoktól, közülük Dél-Koreát és Dél-Afrikát emelte ki.

Nagy tartalékok az ezüstben

A feltörekvő piacok mellett az árupiaci termékekkel kapcsolatban is bizakodó a stratéga. Az árupiaci termékek véleményünk szerint 2004 óta tartós bikapiacot élnek át - indokolta véleményét. Most az ezüst tűnik a leginkább középpontban lévő terméknek. Bár idén már 55 százalékkal emelkedett a nemesfém árfolyama, erős technikai tényezők támogatják a trendet. Szerinte az utóbbi hetek volatilitását okozhatja, hogy immár a legnagyobb befektetők is nagy tételekkel szálltak be a piacra, viszonylag későn.

 

Ezüst árfolyama dollárban

 

Ha az általuk okozott hirtelen emelkedést, még nagyobb korrekció követi, akkor az árfolyam szerint valahol 30 dollár körül találhat erős támaszra. Utána viszont jelenleg úgy látszik, hogy a nemesfém ismét teszteli 50 dolláros csúcsát, s ha áttöri, akkor egészen 80 dollárig tarthat a hegymenet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!