Az értékpapírokat még 2003-ban magánszemélyek neve alatt vásárolták meg - jelentette az auditor további részletek nélkül.

Az intézet egy 54 kormányzati ügynökséget felölelő vizsgálat részeként tárta föl a pénzek szabálytalan felhasználását, amelyben egyebek között a központi bank, a tőzsdefelügyelet és a Xinhua hírügynökség is részt vett. A vizsgálatot tavaly december és 2009 márciusa között végezték.

Júliusban Wen Jiabao minisszterelnök azt mondta, a kormánynak be kell tömnie a könyvvizsgálat során feltárt kiskapukat - jelentette az állami Xinhua hírügynökség.

Kína egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz a korrupció felszámolására, ennek részeként idén Shenzen városának polgármesterét is eltávolították, illetve a legnagyobb belföldi nukleáris reaktorokat üzemeltető társaság feje ellen is nyomoznak.

Emellett az auditor arra is fényt derített, hogy a mezőgazdasági minisztérium házakat, irodákat és boltokat építette egy kutatási központra szánt pénzből. A kínai banki felügyelet pedig jóval, 3,46 millió jüannal túllépte az alkalmazottak támogatására szolgáló keretet - áll a jelentésben.

A mindent átható korrupcióra jellemzően a számvevőszék saját szervezetében is szabálytalanságra bukkant, amelynek során mintegy 1,5 millió jüant használtak föl engedély nélkül.

A korrupció számítások szerint 86 milliárd dollárjába kerül évente a világ harmadik számú gazdaságának egy 2007-es becslés szerint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!