A leggazdagabbak szedték meg magukat a kormány szuperkötvényén

Megszüntették a lombardhitelt az állampapíroknál, vissza is esett egyből az értékesítési mennyiség. A lakossági állampapírok nagy része a legvagyonosabb rétegnek kamatozik.
Herman Bernadett, 2019. december 9. hétfő, 13:07
Fotó: Indamedia

Egyre inkább úgy tűnik, a leggazdagabb réteg szedheti meg magán a szuperkötvényen. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint októberben jócskán visszaesett a háztartások körében az állampapírok iránti kereslet. Mindössze 102 milliárd forinttal gyarapodott az állomány, ez a harmada a szeptemberinek. A rövid állampapírokat eladta a lakosság, a volumen több mint 160 milliárd forinttal csökkent, miközben hosszú kötvényekből - főleg a Magyar Állampapír Pluszból (MÁP+) - csaknem 248,4 milliárd forintnyit vett.

Vége a trükközésnek

Szeptemberben lényegesen több 412,6 milliárd forint volt a hosszú kötvényeknél a nettó értékesítés, október a leggyengébb hónap a MÁP+ megjelenése óta. A kereslet visszaesésében szerepet játszhatott az is, hogy a privátbankok egyik kedvenc trükkjének vetett véget az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) azzal, hogy megtiltotta a lakossági állampapírok, hitelfedezetként való elfogadását. Ennek nyoma az októberi hitelstatisztikákban is jól látszott már, miközben szeptemberben még legalább 44 milliárd forint körüli kölcsönt kaphattak a vagyonosok állampapírok vásárlására, októberben már csak 8 milliárdot.

A lombardhiteles trükk lényege az volt, hogy az ügyfél a megvásárolt állampapírokat felajánlotta a banknak hitelfedezetként, a bank pedig nagyon olcsó, 1-2 százalékos, sőt akár még ennél is alacsonyabb kamatú kölcsönt adott neki, amiből újabb állampapírokat vásárolt. A magas, évente átlagosan 4,95 százalékos kamatot fizető MÁP+ kamatán így megosztozhatott a bank és az ügyfél.

Szuperkötvény a szupergazdagoknak

A legvagyonosabb ügyfelek pénzét kezelő privátbankok portfólióiban elképesztő mennyiségű állampapír van. A Blochamps Capital adatai szerint 2018 végén a háztartásoknál lévő nem egészen 5800 milliárd forintos állományból 3 ezer milliárd, tehát a teljes mennyiség több mint fele volt a 42 ezer privátbanki számlán, ami ennél kevesebb, 19-20 ezer ügyfelet jelenthet. A MÁP+-ból is ez az egyenként minimum több tízmillió forintos megtakarítással rendelkező, de gyakran milliárdos ügyfélkör szívhatta fel a kibocsátások nagy részét.

"A privátbanki szektorban a friss felmérésünk szerint a MÁP+ privátbanki állománynövelő hatása együttesen több mint 450 milliárdos volt" - mondja Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője. A következő hónapokban viszont már csökkenhet a szuperkötvény értékesítési dinamikája, hiszen új összegek már nem nagyon kerülnek elő, leginkább a kifutó kötvények árából, vagy a külföldről hazacsorgó számlapénzekből vásárolnak majd MÁP+-t az ügyfelek. Hitelt is nehezebb lesz kapni állampapír-vásárlása, hiszen most már csak másféle értékpapírokat, részvényeket, befektetési jegyeket ajánlhatnak fel az ügyfelek fedezet gyanánt. A Blochamps becslése szerint a privátbanki ügyfélkör három hónap alatt mintegy 150 milliárd forintnyi lombardhitelt vehetett fel állampapír-vásárlásra.

Új pénz alig van

Való igaz, sok új pénz már nem került elő októberben. A háztartások teljes értékpapír-állománya 12069 milliárd forint volt, mindössze 54 milliárd forinttal gyarapodott a hónap során, vagyis annyi történt, hogy a kisbefektetők átrendezték a portfólióikat. A jelzáloglevelek, banki kötvények és vállalati kötvények továbbra sem népszerűek a lakosság körében ezek állománya összesen nem éri el a 70 milliárd forintot.

A Növekedési Kötvényprogram (nkp) ugyan beindult, októberben több mint 151 milliárd forint volt a nettó kötvénykibocsátás, ebből vásároltak a hazai bankok, más intézményi befektetők és az MNB is, a lakosság azonban nem. A jegybanknál október végén 73,6 milliárd forintnyi vállalati kötvény volt. Novemberben pedig tovább folytatta a vásárlásokat az MNB, csaknem 138 milliárd forintnyi kötvény került a birtokába.

A befektetési jegyeket is folyamatosan szórja ki a lakosság, amióta megjelent a MÁP+. Októberben 35 milliárd forintnyit váltott vissza, ezzel 335,6 milliárdra nőtt az új lakossági kötvény megjelenése óta eladott befektetésijegy-mennyiség. A tőzsdén is nettó eladó volt a lakosság októberben, több mint 12 milliárd forintnyi részvényt adott el, főleg bankpapírokat. A banki részvényeken jól lehetett keresni októberben is, 11 milliárdot nyert, aki megtartotta a papírjait, az elmúlt napokban rekordot rekordra halmozó OTP-árfolyamok tükrében pedig novemberben is megérte kitartani a banki részvények mellett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2019.12.10 11:10

Mi a gond?

A lakástakarékban 10 év alatt 720.000 állami pénzhez jutó oligarchák most igazán megszedhették magukat, ha már a NOK 10 év alatt 3 milliós állami támogatása nem elég!

Nekünk 10 év alatt 5+ mFt-t kell adnunk a semmire!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Lizabetty, 2019.12.10 10:53

Ezzel az a baj, hogy túl sok van belőlük, és nagyon-nagyon védett állatok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2019.12.10 09:51

Azért ha nagyon akarná a matolcsinarancs akkor azt is meg tudná mondani hány nemzeti narancs élt azzal a lehetőséggel hogy lerabolja nemzete narancslevét a karvalytőke által finanszírozott külföldi bankon keresztül lombardhitellel:) Csak hamar híre ment a lehetőségnek a narancskörökön kívül álló pórnép köreiben is így aztán az lett ami van és azért is marad mert a saját kutyák kölykeibe mégsem narancsos dolog bele rúgni :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BattMan, 2019.12.10 09:43

Nem kell igazán sokat gondolkodni. Elkapsz pár fideszes patkányt, megdöntöd a kormányt és a vagyonukat a magad javára fordítod. Évezredek óta ez a legjobb taktika. A tett halála az okoskodás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.12.10 09:19

@csaba7272:
Hogy értsd, miről van szó...
Nem az a baj, hogy a szupergazdagok szuperhozamot realizálnak a szuperkötvényen!
Az a baj, hogy ez a szuper lehetőséget a szuper kormányunk szuperül kitalálta.
Természetesen nem csak a szupergazdagok profitálnak ebből, nyilván sok kisbefektető is élt a lehetőséggel.
Ugyanakkor a kezdetektől nyilvánvaló volt, nem csak huhogó szuperlibsik, hanem bankárok és pénzügyi szakértők is kongatták a harangot: ez az action teljesen másképpen fog elsülni, mint ahogy azt szeretné a kormányzat.
Te írod: akinek pénze van, az tud igazán nagyot kaszálni. És ebben nagyon igazad van. Szerintem azonban nem lehet kormányzati cél, hogy ezt úgy segítsük elő, hogy mindennek finanszírozása közpénzből történik. Ha pedig ez nem cél, mert hibáztak, elszámolták magukat, akkor azonnal tenni kell ellene! Hogy felelőst is keressenek? Na az már sci-fi lenne!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html