A Grünenthal portfolió hét különböző terméket tartalmaz, vezető terméke a szakmai körökben jól ismert Belara - mondta el Bogsch Erik. A vételár 236,5 millió euró, aminek nagyobb részét saját forrásból, egy részét pedig várhatóan hitelből fogják finanszírozni. A versenyhivatali jóváhagyást még az idénre várják. A megvásárolt hálózat - 80-100 fős hálózat - működtetésére várhatóan 15 millió eurót kell fordítaniuk évente (a portfolió forgalma tavaly 72 millió euro volt összesen Latin-Amerika kivételével, amit a Richter nem is vásárolt meg), a tranzakció EPS növelő hatású lesz már jövőre.  Németország a legnagyobb piac a jelenleg a Grünenthalnak, míg Spanyolország és Olaszország 20 százalékot tesz ki.


A Richter stratégiája szerint a teljes nőgyógyászati termékskálát igyekszik lefedni, ebben a korábbi Preglem akvizíció az originális termékek területén segít, míg a mostani a branded generikus termékekhez járul hozzá. Ezzel az üzlettel egy jelentős súlyponti eltolódás következik be az EU javára a FÁK piacokkal szemben.


A gyártást át fogják helyezni a Richterhez Magyarországra 2012 végéig, addig a Grünenthal biztosítja a gyártást. Később viszont a Richter fogja biztosítani a gyártást a Grünenthal latin-amerikai jelenlétéhez is.


A Richter készpénzállománya a két akvizíciót követően a nullára csökkenne, ha idén kifizetné a Preglem első részletét és a Grűnenthalt. Ehelyett várhatóan hitelfelvételre kerül sor. Az osztalékpolitika esetleges változására még nem tud válaszolni Bogsch, erről jövő tavasszal döntenek majd, de a vezérigazgató kiemelte, hogy a Richternek mindig törekvése volt a stabil osztalékpolitika és ez a törekvés továbbra is megmaradt.


További akvizíciós célpontjuk nincs, de a stratégiájuk továbbra is változatlan (a teljes saját értékesítési és marketing hálózat megteremtése a nyugat-európai piacokon is), amibe egy jó lehetőség kihasználása beleférhet, most azonban nincs ilyen - mondta el Bogsch.


Az akvizíció eredményeképpen 16-17 millió euró amortizáció fog jelentkezni a Richternél.

A Richter ma reggel jelentette be a Grünenthal portfoliójának megvásárlását

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!