A piac korábban egy, a mai napon lejáró opciótól várt komolyabb elmozdulást, ám ez nem történt meg - fogalmazott a szakember. Így az euróért továbbra is 244,10/15 forintot adnak a piaci szereplők, ami nagyjából megfelel a tegenap esti, ma reggeli kurzusnak. A dollár ezzel ellentében olcsóbb lett: az amerikai deviza a nemzetközi piacokon gyengült a közös pénzzel szemben, így a dollárkurzus a nyitás utáni 198 forint feletti szintről 198 forint alá süllyedt. A forint több mint két hónapja fokozatosan erősödik. A magyar deviza márciusban volt a csúcson, akkor 242 forint alatt is járt az idei évet 246-os szint körül kezdő eurókurzus. A márciust követő két hónapban hegymenetben volt az euró, ám május 254-255 forintos árfolyamnál fordulat történt, azóta 4,2 százalékkal erősödött a forint az euróhoz képest, így jön ki a mai 244,10 forint körüli árfolyam. Elemzők szerint nincs szó trendszerű mozgásról. A magyar deviza a nyár elején még a lotyval együtt mozgott, később azonban elszakadt tőle, s önálló erősödésbe kezdett. A foriterősödést nem indokolja fundamentális ok, semmilyen makroszám, bár ezekre amúgy sem igazán figyel a piac. A piacot egyáltalán nem érdeklik ezek az adatok, csak a globális kockázatvállalási hajlandóság és a likviditás befolyásol – mondta a közelmúltban Nyeste Orsolya, az Erste Bank szakértője. Egyes vélekedések szerint egyébként lassan búcsút mondhatunk a mostani eurószintnek, vagyis az év végén várhatóan 250–255 forinton jegyzik az eurót. A gyengülés bekövetkezhet esetleg az őszi lengyelországi választások nyomán, de egy tőke-átcsoportosítás révén is veszíthet értékéből a magyar deviza. Utóbbinak ugyanakkor ellentmondanak azok a várkozások, amely szerint az amerikai kamatemelési ciklus a végét járja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!