A Reuters adatközlése alapján a november 14. és november 18. közötti héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 2,6 százalékkal csökkent, a gázolaj ára 0,1 százalékkal lett olcsóbb. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 3,6 százalékkal gyengült a dollárhoz viszonyítva. Az üzemanyagárak a hét második felében enyhén erősödtek. Az olajpiaci áralakulásra az OPEC tárgyalásaival kapcsolatos hírek hatottak - olvasható a GKI Energiakutató elemzésében.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 0,4 dollárral, közel 1 százalékkal nőtt ezen a héten. Az idei év negyedik negyedévére vonatkozó határidős árak most 47 dollár körül változnak, ami jelenleg azt jelzi, hogy január elejétől marad az üzemanyagok megemelt jövedéki adója. Itt azonban még sok változás jöhet - jegyzi meg a GKI Energiakutató -, hiszen az OPEC meglepheti az olajpiacot egy egyezséggel, amely decemberre jócskán 50 dollár fölé tolhatja az árakat.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, az európai piacokon 0-2,1 százalékos áremelkedés mutatható ki, a gázolajnál a heti átlagok szerint forintban számolva 3,4-3,8 százalékos volt az árak emelkedése.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - a heti átlagos árváltozások alapján a benzinnél 0-2, a gázolaj esetében 2-4 forintos emelkedés jelentkezett. A fentiek miatt hétfőn, november 21-én, nem valószínű a benzinárak emelése, ha igen akkor is csak 2 forinttal. A gázolaj esetében 2-4 forintos áremelés lehetséges. A fenti változtatásokkal így a benzin ára 335, a gázolaj ára 353 forint/liter körüli szinten változhat.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 1,7 százalékkal csökkent, a gázolaj ára 1 százalékkal nőtt. Az október-novemberi jelentős üzemanyagpiaci árcsökkenés hatására a szeptember eleji árszintek alakultak ki.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 3 százalékkal több benzint és változatlan mennyiségű gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt - mutat rá az elemzés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!