Az ÁKK azután döntött így, hogy kedden egyeztetett az elsődleges forgalmazókkal az államkötvény kibocsátásokról és az aktuális piaci folyamatokról. Ugyanakkor február 25-én államkötvény visszavásárlási aukciót rendez az ÁKK. A közlemény szerint a felek a jövő héten újabb megbeszélést tartanak a piaci eseményekről és a kötvényprogramról. Az ÁKK három hónapos szünetet követően a múlt héten indította újra az államkötvény kibocsátást. Egyúttal megállapodott az elsődleges forgalmazókkal, hogy a rendszeres államkötvény-aukciók újraindításának lehetőségét ezen a héten megvitatják. A múlt hét csütörtökön tartott aukción 3, 5 és 10 éves kötvényeket értékesített az ÁKK összesen 20 milliárd forint névértékben. A hozamok akkor mondhatni siralmasan alakultak: a hároméves papír 11,37 százalékos átlagot produkált, az ötéves 10,78-at, a tízéves pedig 9,9-et. Komoly előzetes bizonytalanságot észlelhetünk abból, hogy a maximum a hároméves sorozat esetében 12 ponttal haladta meg az átlagot. A törpe tételekben aukcióra bocsátott másik két sorozatnál a különbözet 5 bázispont volt. Elemzők éppen ezért már akkor figyelmeztettek arra, hogy kérdéses még a jövőbeni újabb aukciók sikere. Az ÁKK a pénzügyi válság nyomán október végén, a Nemzetközi Valuta Alap, az Európai Unió és a Világbank közös, 20 milliárd eurós hitelkeretének bejelentése után függesztette fel a kötvényaukciókat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!