Másfél éves mélypontjára esett a zloty

Tizenöt havi mélypontjára esett a lengyel zloty árfolyama az euróval szemben a bankközi devizapiacon az orosz rubelválság nyomán.
MTI-Eco, 2014. december 19. péntek, 14:20
Fotó: Reuters

A feltörekvő országok devizái nyomás alá kerültek, mert sok befektető attól tart, hogy a rubel drasztikus árfolyamesése átterjedhet a kelet-közép-európai régióra. Több havi mélypontjukra kerültek a részvénypiacok is.

Délután fél kettőkor a bankközi piacon az euró 0,36 százalékos erősödéssel 4,2668 zlotyn forgott, a napi legmagasabb szintje eddig 4,2848 zloty volt. A cseh koronával szemben is erősödött az euró, de jóval kisebb, 0,12 százalékos mértékben, 27,6360 koronán jegyezték.

Bár a rubel stabilizálódásával és az amerikai kamatemelési félelmek elültével a térség némileg megkönnyebbült csütörtökön, a napok óta gyengülő zloty árfolyama tovább csökkent. Varsói brókerek beszámolója szerint londoni bankok adják a zlotyt annak ellenére, hogy a rubel stabilizálódni kezdett. A zloty már áttörte az árfolyamát támogató fontos, 4,26-os szintet, így tovább gyengülhet.

A lengyel jegybank csütörtökön tette közzé legutolsó kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, amelyből kiderült, hogy Marek Belka elnök mellett többen is az alapkamat 0,5 százalékpontos csökkentését támogatták, de a többség leszavazta őket.

A régiós társintézményekhez hasonlóan a lengyel jegybank is csökkentette alapkamatát - októberben 50 bázisponttal rekord alacsony szintre, 2,00 százalékra - , hogy segítse a gazdasági növekedést. Több elemző további csökkentésre számít, ha a gazdaság nem élénkül és az árak csökkennek.

Ugyanakkor az orosz gazdaság gyengülése, a rubel megroppanása elijesztheti a jegybankokat az újabb kamatvágásoktól.

Egy budapesti devizakereskedő szerint a kamatcsökkentés ötlete újra felmerülhet, ha az orosz piacok megnyugodnak újév után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK