Másfél évi GYED égett el az állami Mol-paketten

Avagy bő félhavi nyugdíj - ennyi az egyhavi mínusz a Mol-csomagon.
NAPI, 2011. augusztus 9. kedd, 13:12
Fotó: Napi.hu

128 milliárd 530 millió 480 ezer 660 forint - ennyit bukott a magyar állam a Szurgutnyeftyegaztól visszavásárolt Mol-paketten a tranzakció óta eltelt bő egy hónap alatt. A mai zuhanás önmagában közel 24 milliárdos mínuszt eredményezett a részvénycsomagon.

Amint arról beszámoltunk, a 21,2 százalékos Mol-pakett Szurgutnyeftyegaztól történt visszaszerzésével együtt összesen 24 900 801 darab Mol-részvénye van a magyar államnak. A Szurgut-csomag kifizetésével közvetlenül 22 179 548 részvényt birtokol, ami a szavazati joggal rendelkező részvények 21,22 százaléka. A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap révén pedig közvetetten 2 721 253 Mol-részvényre tett szert, ami 2,6 százalékos részesedés. Az állam így összesen a szavazó részvények 23,82 százalékával rendelkezik. Az állam tényleges befolyása ennél kisebb, ezt ugyanis a jelenlegi alapszabály tíz százalékban maximálja.

Az állam a Szurguttól 22 400 forintos (ezt az árat közölték hivatalosan, de fizetni euróban fizetett a magyar állam) átlagos áron megvett részvényeken bukott 128,5 milliárd forintot a jelenlegi piaci árral számolva, ami a teljes csomagra vetítve 144,3 milliárd forintos mínuszt jelenthet, ha a vásárolt áron számoljuk.

A nyugdíjvédelmi megbízott hétfői mondatait plagizálva ez az összeg - az idei költségvetési tervekből kiindulva - a gyed bő másfél éves összegének, avagy félhavi, egészen pontosan 17 napi nyugdellátásnak felel meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Seth64, 2011.08.12 01:45

@Veczelin: Lesz is itt megszorítás (az eddigiekre rá), ha elmaradnak a műszakpótlékok, szabadságok, és a GYED-ek, GYES-ek. Bár ez csak a foglalkoztatott réteget fogja érinteni.

Lassan nem lesz olyan társadalmi réteg, akibe ne rúgna bele egy jókorát a Fidesz, miközben a fülébe üvölti, hogy ez nem fáj.

Miért lehet a GYED téma?
Nem lehet nem észrevenni, hogy a kirúgott kismamának idővel nem kell majd akkora juttatásokat fizetni, mert csökken a jövedelme, ami alapján megállapítják például a GYED-et is.

Új munkaadója a munkaügyi hivatal az utolsó pár hónapban majd kiküldi virágágyást gyomlálni a közterekre, különben nem lesz munkanélküli juttatás. Majd a férje vesz neki hosszabb kapát, hogy ne kelljen nagy hassal mélyre hajolnia. Na jó, ez nem így lesz, csak a nagy hajrában még nincs kész a jogszabály, ami ezt biztosítja is. :)

Tavaly beindult a "ne menjenek a kismamák táppánzre", mert ugye az is csak TB kifizetés, aztán hogy ne legyen akkora a GYED-GYES összege, most már repülhetnek is a kismamák. Egyszerre nyer az állam a kasszákon, és marad pénz a munkáltatóknál. Na ez megszorítás, akárhonnan is nézzük. Csak a hatása és a hasznossága kérdéses. meg ha már nem dolgoznak, akár szülhetnének is gyerekeket, nem? Uramatyám! :o

Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok le libsi, se komcsi, sőt Fidesz szavazó voltam legutóbb (először és utoljára). Ettől azonban még messziről kiszúrom az égbekiáltó hülyeségeket, nem szajkózom a meglátjátok majd, hogy mindent jól csinálunk demagóg szöveget.

Gyurcsány Ferenc után azt hittem, nem jöhet rosszabb. Az év végére szerintem meglesz az új elkúrekorder. :(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.08.11 23:49

@Veczelin: Értem is meg nem is amit irsz... megjegyzem nem vagyok se ba
l se jobb hanem kétkezes hobby kommentelő... a jövő évi költségvetés igen necces minvel nincs növekedés (világszerte egyébiránt) a Matolcsyék meg beterveztek 3-5%.ot szóval már ott borul náluk a bili, nomeg a jól rémlik 205 chf árfolyamnál is ami szerintük majd lesz... szóval ne feszegessük ezt a jövő évi költségvetést !

Ami a Molt illeti,,, hát azt a pénzt amit elküldtünk ma Putyinnak, nos azt sem fordítjuk államadósság törlesztésére, munkahelyteremtésre meg az egésszségügyben is kőkemény megvonások vannak.. (ami persze emberéletekbe fog kerülni.. )

Az, hogy van e értelme belevenni a Molba.. nem sok mert utálják a befektetők ha túl sok az állami tulajdon, retteg tőle mindenki stb...szóval hamár tözsde vehettek volna sok más jobb részvényt...

Tudod: a magyar narancs kicsi is savanyú is, de a mienk :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Veczelin, 2011.08.11 23:31

@megalodon: Annyit szirénáztok, hogy már magatok is elhiszitek, hogy tűz van! Semmi alapja annak, amivel állandóan telikürtölitek a világot: hogy etünt a nyugdíjpénz, jövőre bedől a költségvetés, meg minden, amire fogékony a "hazánk sorsáért nagyon aggódó" liberálisok világgá kürtölik.
Az USA államtitkára is csak azt tudta mondani, amit tőletek hallot! Lukács Tamás bemutatta neki azt a többséget, amkiknek más a véleménye.
Valójában nem értünk aggódnak, hanem azon keseregnek, hogy 2500 milliárd kiment a tőzsadéből, és nem tudják lenyerni.
Hogy az állam nem a Ti engedélyetekkel tőzsdézik a mi pénzünkön? Te ezt az állítást el is hiszed? Hát nem ti követelitek állandóan a MEGSZORÍTÁST? Ha a kormánynak volna még egy ki esze, olyan megszorítást csinálna, ami csak azokra vonatkozik, akik most szirénáznak!
Az elprivatizált vagyon egy részét már csak úgy tudja visszaszerezni a kormány - törvényes úton - ha cégnek megvásárolyja a részvényét. Vagy inkább arra biztatod, hogy államosítsa vissza a stratégiia iparágakat?
Az nagyon jó lenne! Legalább vlna ismét miről szrénázni! szinte hallom: "Orbán visszavisz bennóünket a kommunizmusba!".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.08.11 21:47

@Zodiakus: Oui. És még adóznánk is utána!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.08.11 20:35

@Jhony: Magyarul,aki szeret inni,az egy hétig beton részeg lenne!És még adó formában nagyon sok pénz folyna vissza.És sokan elmondhatnák,egy hét boldogság!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html