A CIG Pannónia rendkívüli közgyűlésén az előzetes szándéknyilatkozatok alapján a részvényesi körből 1 milliárd 454 millió forintnyi igény gyűlt össze a B sorozatú (forintban évi 9 százalékkal) és a C sorozatú (euróban évi 7 százalékkal) kamatozó, 2017 szeptemberében A sorozatú törzsrészvényekké változó új részvényekre.

A tucatnál is kevesebb igénylő - zömmel alapítók - több mint háromnegyede a forintos sorozatot választotta. (A minimális jegyzési összeg zártkörű kibocsátás esetén 50 ezer euró.) A részvények kibocsátási árfolyama 750 forintvagy ennek megfelelő euro, és ha 2017-ben a CIG tőzsdei sorozatának árfolyama nem éri el az 1250 forintot, a különbözetre a tulajdonosok többletrészvényeket kapnak, méghozzá az akkori átlagárfolyam 60 százalékának megfelelő áron számolva.

A többletrészvényekért a névértéket, vagyis 40 forintot azért ki kell fizetni, így ha a tőzsdei ár 67 forint alatt marad, előfordulhat, hogy többe kerülne a leves, mint a hús az átváltható részvények tulajdonosai számára. Egy részvényesi kérdés kapcsán azonban kiderült, hogy ha 2017-ben valaki nem kérné a többletrészvényeket, a társaság ezt aligha tudná szankcionálni.

Horváth Béla igazgatósági elnök elmondta, hogy a mostani tőkeinjekció elegendő lesz az EU-ban várhatóan 2014-től életbe lépő Szolvencia-II követelmények teljesítéséhez, a társaság likviditását pedig garantálja az MFB-től várható 5 milliárd forintos kölcsönkeret.

A korábbi elképzelések szerint a CIG 2014-ben érte volna el a nullszaldót, ám most úgy tűnik, az életbiztosító már 2013-ban nulla közeli eredményt érhet el ( igaz, a korábban tervezettnél lassúbb növekedés mellett), a működését egyébként már Lengyelországra is kiterjesztő vagyonbiztosító pedig 2013-ban már csak minimális veszteséggel számol. A tervek szerint a csoport összesített nyeresége 2014-ben akár az egymilliárd forintot is megközelítheti.

A közgyűlés elfogadta két egykori alapító, Mikó Gyula és Kelemen Zsolt IT-tagságról való lemondását és a fiatalítás jegyében három új vezetőt, Kádár Gabriellát, Birkás Balászt és Barta Miklóst választott be a testületbe.

(Lapunk főszerkesztője, Korányi G. Tamás a CIG alapító részvényese)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!