A Matáv esetében már jó ideje óvatosak az elemzők, a vezetékes telefónia iránti csökkenő keresletet ugyanis kevéssé tudják ellensúlyozni a mobilkommunikációból és a egyre gyorsabban terjedő szélessávú ineternetből származó bevételek. A trend a mostani számokon is meglátszott, a mobil,- adatátviteli és készülékértékesítési bevételek növekedése nem tudta feledtetni a belföldi és nemzetközi forgalom csökkenését. Így az idei 449,7 milliárd forintos árbevétel minimális mértékben, de még a tavalyitól is elmaradt. A 82 milliárd forintos csoportszintű üzleti eredmény szintén mérséklődést jelent, ezt a vállalat elsősorban az átszervezések miatt megnövekedett személyi költségekkel és a tavalyinál magasabb értékcsökkenési leírással magyarázza. A pénzügyi eredmény a jelentős hitelállomány miatt ismét csökkent. (Bár a hitelállomány teljes összege ezúttal már apadt, továbbra is jelentős terhet rótt a társaságra.) A nettó eredmény így ismét csak süllyedt, a 41,1 milliárd forintos első 9 havi nyereség mind a korábbi 51,8 milliárd mind pedig az elemzők által várt 44 milliárd forinttól elmarad. Ráadásul a cash-flow termelő képesség is romlott, ez szeptemberig 144,1 milliárd forintot tett ki az egy évvel ezelőtti 153 milliárd forinttal szemben. A mostani számoktól eltekintve a gyorsjelentéssel együtt megjelent szöveges kiegészítés szerint az éves számok tarthatóak lesznek. A Matáv számára továbbra is a hatékonyság javítása lehet az egyik legfontosabb feladat, hiszen mind a vezetékes, mind a mobilpiacon egyre több kihívóval kell majd szembenéznie. A vezetékes szegmens esetében a szélessávú internet hozzáférések gyors terjedése kedvező a cég számára, de a vonalak számát és a beszédforgalmat tekintve továbbra is csökkenéssel lehet majd számolni. A mobilpiacon egyelőre a stabil piaci pozicíó megőrzése a cél, ami azért eddig is együtt járt a bevételek növekedésével.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!