Matávban áll a metróportfólió

Öt év után megszűnik a főváros külön kezelt metró-részvényportfóliója, a megmaradt – tegnapi árfolyamon 1 milliárd 823 millió forint értékű – Matáv-, Rába- és TVK-részvényeket Budapest vagyonkezelő cége kaphatja meg. A főváros jókor, de keveset adott el Matávból; ha három éve bátrabb, 4,3 milliárddal lenne több a kasszában.
NAPI, 2003. március 6. csütörtök, 06:57
Fotó:

A legnagyobb magyar önkormányzati részvényportfólió a főváros tulajdonában van. A részben a belterületi földek ellenértékeként az ÁPV Rt.-től - hol szépszerével, hol peres úton - kapott részvénycsomagot több mint öt éve két helyen, külön metodika szerint kezelik. Budapest Főváros Vagyonkezelő Központja (BFVK) mintegy 7 milliárdos részvényportfóliót kezel, a csomag tavaly a BUX-index 9,2 százalékos növekedésénél többet fialt. A második csomag az úgynevezett DBR-csomag, az a bizonyos egykori 20 milliárd forint, amelyet 1998-ban metróépítésre tett félre a város. A portfólió legnagyobb elemét a Matáv részvényei alkották, a teljes mennyiség 1998 végén 6,5 millió darab volt.

A portfóliót a főváros maga kezelte, tanácsadók segítségével. E szerepre két jó nevű brókercéget - az Erstét és a CA-IB-t - választották ki pályázat útján. A tanácsadók tanácsai sokat segítettek, amikor a Matáv-papírok - a világon átsöprő technológiai hossz részeként - megkezdték hosszú menetelésüket: árfolyamuk 1999 elejétől 15 hónapon át felfelé tartott, 1400 forinttól egészen a 2650 forintos csúcsig. A NAPI Gazdaság információi szerint ebben az időszakban a főváros - a tanácsadók javaslatára - a kis adagokban történő eladás taktikáját választotta. 1999. január 8-ától kezdve folyamatosan eladott, emelkedő árakon. 2000 februárjában, amikor a hossz vad vágtába csapott át - volt olyan nap, amikor 150 forintot is drágult a Matáv -, napi több százezertől is megszabadultak. A fővárosnak sikerült, ami minden befektető álma: a csúcson - 2000 március 10-én - adott el (a 2650 forintos napi maximumot megközelítő áron), de nem eleget. A lejtmenet kezdetén a tanácsadók kivárást tanácsoltak, a főváros pedig várta a szép idők visszatérését.

A metróportfólióban ma ugyanannyi, 2 millió 268 ezer 480 Matáv-részvény van, amennyi a 2000. márciusi csúcs után megmaradt, csak éppen a csomag már nem 6 milliárdot, csupán 1,63 milliárdot ér. A portfólió része a Matávokon kívül 167 700 - valaha jobb napokat látott - Rába-részvény és 8150 darab TVK is. Utóbbiakkal együtt 1,823 milliárd forintot ér a csomag, amelynek kezelését a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi határozata nyomán a BFVK kaphatja meg. A kezelés nem jelent teljesen szabad kezet, a városatyák óvakodnak attól, hogy a mai, nyomottnak tekintett árszinten levágják az aranytojást tojó - bár osztalékbevételt csak egészen jelképesen hozó - portfóliót.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK