Mától tilos a shortolás az EU-ban

November elsejével életbe léptek azok az uniós szabályok, amelyek szigorúbb feltételeket szabnak a szabályozott piacokon bevezetett részvények és állampapírok shortolására, illetve a szuverén csőd elleni biztosítási csereügyletek (CDS) kereskedésére.
MTI-Eco, 2012. november 1. csütörtök, 09:45
Fotó: Napi.hu

Az uniós szinten bevezetett új szabályozás értelmében tilosak bizonyos pőre short ügyletek. Az Európai Bizottság júliusban elfogadott, az Európai Parlament által megszavazott szabályozás Magyarországon is érvényes, alkalmazását a Pénzügyi Szervezetek Állam Felügyelete biztosítja.

A short olyan piaci pozíció, ahol árfolyamesésre játszva az eladó ígéretet tesz egy értékpapír későbbi időpontban történő visszavásárlására. A pőre, vagy más néven meztelen shortolás az a spekulatív piaci eljárás, amikor a short üzlet megkötésekor az eladó nem rendelkezik az ügylet tárgyát képező értékpapírral. Kereskedők jellemzően akkor vesznek fel pőre short pozíciót, ha lényeges árfolyamesésre számítanak.

A CDS olyan származtatott pénzpiaci termék, amely egyfajta biztosítási ügyletként értelmezhető. Az ügylet árfolyama azt jelzi, hogy mennyibe kerül 10 millió euró értékpapír - jellemzően kötvény - biztosítása csőd ellen. A CDS ügyletek fontos eszközei a pénzintézetek kockázatkezelési tevékenységének.

Tilos lesz ezen kívül a szuverén adósság nettó shortolása, azaz CDS ügyleteket csak addig a mértékig lehet kötni, hogy az fedezze az állampapírhányadban, illetve származékosan más értékpapírokban lévő kockázatokat. Az új szabályozás részletes módszertant dolgoz ki a nettó pozíciók kiszámítására.

Az Európában tevékenykedő pénzügyi szervezeteknek ezen kívül tájékoztatási kötelezettségük van a részvényekre, illetve állampapírokra felvett short pozíciókat illetően. Az adott vállalat piaci tőkeértékének 0,2 százalékát meghaladó short pozíciókat az állami piaci felügyeletnek kell bejelenteni, a 0,5 százalékot meghaladó pozíciókat pedig nyilvánosságra kell hozni.

Az uniós szabályozás ezen kívül lehetőséget teremt - egységes irányelvek mentén - az általános shortolási tevékenység betiltására. Ezt a piaci stabilitás súlyos fenyegetettsége, a piaci bizalom súlyos csökkenése esetében vezethetik be az állami hatóságok. Ezt az intézkedést több uniós tagállam felügyelete alkalmazta már az euróövezeti válság során.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gewinner62, 2012.11.02 09:42

A LÉNYEG.....HA NEM LESZ SHORTOS..NEM lesz sq....AZAZ SHORTQUESSE SEM....EZ VAN...REMÉLEM ENÉLKÜL IS TUD SZAKADNI MINDEN....FŐLEG EZ AZ EUROCSKA...MERT NAGYON TÚLÉRTÉKELT!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Emerico, 2012.11.01 22:03

@VoIe: Jaj már, kiragadtál egy részletet és azt most felfújod. Én azt mondanám, hogy a válságot, még ha látjuk is - mivel emberek vagyunk - nehezen fogadjuk el. Még a legelvetemültebb shortos is hisz az emelkedésben, sőt várja, hogy minél magasabbról indíthassa a shortját. Aztán árgus szemekkel figyeli a trendfordulót, aztán ismét vár a long alatt az újabb pozícióra.
A napi szenzáció hajhász cikkének a címe is hazugság, csak a pucér shortot tiltják be, ami már tényleg a pofátlanság maximuma.
Gewinnerrel értek egyet, a shortos a legjobb vevő, pl. idén az OTP növekedését kizárólag a short pozíciók felszámolása okozta.
A mai nap is lehetett látni, hogy az EU tőzsdék egy emelkedő görbére álltak be, nem voltak kilengések, ilyenkor számolják fel a short pozíciókat, nincsenek kiugrások, mint amikor a longosok, úgymond "belevesznek". Ilyen görbét lehetett látni az OTP-nél idén a 2800 Ft-os árfolyamnál. Ha a shortosok eltűnnek, akkor egy pánik esetén nem lesznek profitrealizálók, emiatt az esések még mélyebbek lehetnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2012.11.01 21:30

@megalodon: "A csúnya barométer viszont már 2008 legelején jelzett !!!"

Imadom ezeket az utolagos elemzeseket :)
2008-ban miert nem szoltal, mar milliardos lehetnek. Te miert nem vagy meg milliardos ha ennyire elore lattad a valsagot ( vagy ahogy Zodiakus mondana: valtsagot ) ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2012.11.01 19:09

@ingyen: Kb.olyan mintha rossz idő esetén szétvernéd egy kalapáccsal a barométert hiszen elötte leesett a mutató,az okozat pedig nem előzheti meg az okot, tehát a barométer esése miatt lesz mindig rossz az idő , ráadásul mindig bejön :-DDDD

A válság 2007 decemberében jelződött ki a barométeren és pl 2008 szeptemberéig dollárban annyit esett a Dow Jones index, mint a Lehman és a 2009 márciusi minimuma között.. csak a sok idiótának kelett 9 hónap, hogy leessen, (a nagy alapok a 200 napos mozgóátlag bedölésekor kezdik a pozicióikat likvidálni... az valamikor nyáron volt- akkor a java az alapkezelőknek vakációzótt- szeptemberben a Lehman csak egy szikra volt ami berobbantotta a látványos részét az esésnek azaz a szakadást ). A csúnya barométer viszont már 2008 legelején jelzett !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2012.11.01 18:56

@megalodon: Nagyon precíz volt a válaszod, köszönöm szépen !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html