A jegybankelnök március 4-i kinevezése óta először adott interjút, amelyben egyebek mellett a kéthetes kötvények rendszerének átalakításáról beszélt, ami végül is a régi rendszerhez való visszatérést jelenti - devizapiaci üzletkötők szerint ez volt az a sarkalatos pont, ami kiválthatta a forintgyengülést a főbb devizákkal szemben. A jegybank által ily módon megnövelt likviditáson keresztül és a rövid kamatok csökkenése a magyar deviza gyengülését eredményezi.

Ruzsonyi Ákos, a Commerbank devizapiaci üzletkötője ugyanakkor megjegyezte, hogy a forint gyengülésében a jegybankelnök által elmondottak mellett még a nemzetközi hírek is szerepet játszanak - egyebek mellett a Fed Bézs könyve, a francia és német leminősítés körüli pletykák és a Bundesbank elnökének szerdai kijelentése, miszerint az európai adósságválságot a következő 10 évben nem sikerül megoldani és hogy az ECB-nek kamatot kellene csökkentenie.

A magyar deviza az interjú megjelenése után egészen 298,23-ig gyengült az euróval szemben, ahonnan háromnegyed 11 körülre 297,15-ig korrigált vissza. A dollárral szemben 0,6 százalékos gyengülés után 227,94 forintnál járt a kurzus, míg a svájci frankot szintén hasonló mértékű gyengülés után 244,70 forinton jegyezték, 1,3040 dolláros euróárfolyam mellett.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!