Harminc százalékos társaságiadó-kulcs sújtja majd az energia- és közműcégeket - derült ki Matolcsy György szerdai bejelentéséből. (A bejelentés új adókkal kapcsolatos részleteiről itt olvashat.) A BÉT-en ez azonnali mélyrepülést indított a Mol árfolyamában, az olajpapír 5 százalékos mínusznál, 16 ezer forinton áll. A piacot sokkszerűen érte a bejelentés, hiszen semmi nem utalt arra, hogy az NGM-nek ilyen tervei lennének.

Elképzelhető, hogy félreértés a negatív piaci reakció - mondta Vámosi Nagy Róbert adószakértő a Napi Gazdaság kérdésére. Vámosi szerint inkább arról lehet szó, hogy a Robin Hood-adót beépítik a társaságiadó-kulcsba, ami így (11 + 19 százalék) emelkedne harminc százalékra.

A forint ugyanakkor nem reagált ilyen élésen az adópolitika legfrissebb kormányzati felforgatására. A hazai deviza - elsősorban a külső fejlemények hatására - már délelőtt begyengült, ám ez apróbb új lökést kapott a miniszteri bejelentések után: euró jegyzése egészen 291,4 forintra ugrott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!