A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Erős nyomás alatt vannak a világ feltörekvő devizái, ez alól azonban a régió, ezen belül a forint is kivétel. Szakértők szerint bár a pontos okokat nehéz megmondani, több fundamentum is támogatja, hogy a forint viszonylag erős devizának számít jelenleg a világban. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy Európa közelsége sokat segít a forintnak, ha az indiai és brazil devizákkal hasonlítjuk össze − véli Csajbók Róbert, az ING devizapiaci üzletkötője. Ugyanakkor jó hír volt − bár a piac nem tulajdonított nagyobb jelentőséget neki −, hogy az ország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, illetve hogy a kabinet nagyjából megtette azokat a lépéseket, amelyek stabilan fenntarthatóvá teszik az ország helyzetét.

Megvan a hozamelőny

Fontos az is, hogy még a jelenlegi kamatszint mellett is van hozamelőnye a forintnak a főbb devizákkal szemben, ráadásul a kötvénypiacon is az látszik, hogy a külföldi befektetők stabilan tartják a magyar állampapírokat. Igazából nincs is ok a pánikra, hiszen az államháztartás hiányánál nem látszik az a veszély, hogy 3 százalék fölé emelkedne, illetve a folyó fizetési mérleg is pozitív, ami mindenképpen jó jel a befektetőknek. Azonban a forgalom rendkívül alacsony a devizapiacon, így egy spekulációs támadás könnyen nagyobb mozgást hozhatna az árfolyamba. Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank vélhetően árgus szemmel figyeli a piacot, és 310 forint közelében valószínűleg már interveniálna a piacon − vélik a lapunk által megkérdezett, de nevük elhallgatását kérő szakértők. Ráadásul sokan vélekedhetnek így a piacon is, így igazán sokan nem vesznek fel forint short pozíciót.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a helyzet nem változhat meg. Az egyik legnagyobb veszély a Fed pénzpumpájának a megszüntetése lenne, hiszen a magyar piacon is jelentős dollár alapú befektetés van jelen − emelte ki Csajbók. Így amint megszűnik a monetáris enyhítés, az fordulatot hozhat a forint esetében is, hiszen a magyar eszközökből is megindulhat a pénzkivonás. Ez azonban inkább csak profitrealizálást jelenthet majd, nem pánikot − hívja fel a figyelmet Csajbók.

A feltörekvő piacokról ugyanakkor már most is van tőkekivonás, és ez vezetett nagyobb zuhanásokhoz is, például az indiai, indonéz, török vagy legutóbb a brazil piacon. A helyi kormányok azonban igyekeznek különböző módszerekkel megállítani nemzeti devizáik gyengülését, ezért biztosan lesz megálló a folyamatban. Ráadásul ezek az országok devizatartalék és költségvetési egyenleg szempontjából is sokkal jobban állnak, mint 1997-ben, az ázsiai válság idején. A fő különbség, hogy jelenleg a magánszféra van erősen eladósodva. A szakértők szerint azonban a feltörekvő országok kormányai által megkísérelt intézkedések közül csak a kamatemelés akaszthatja meg a devizák további leértékelődését. Nem hozhat tartós megoldást sem a törökök által alkalmazott devizapiaci intervenció, sem az indiai kormány adminisztratív intézkedései a devizaegyenleg javítására.

Meglepő ellenállás

Nyári Zsolt, a KBC vezető üzletkötője szerint veszélyes, ősz előtti állapotot mutat a mostani árszint, innen nagyobb esélye van a 300 fölötti euróárfolyamnak a következő napokban. Ugyanakkor már most is meglepő, hogy a 301 környékén húzódó ellenállás eddig kitartott, hiszen azt már négyszer teszteltük és a tőzsdei négyes szabály szerint már el kellett volna esnie ennek az ellenállásnak. Az, hogy ez mégsem történt meg Nyári szerint, a kedvezőbb külföldi híráramnak köszönhető: a múlt héten többször hangoztatták, hogy a Fed számára mégsem olyan sürgős a visszavonulás, legújabban pedig az IMF is azt kommunikálja, hogy óvatosan kell bánni a kivonulással. Nyári úgy véli, a történelmi mélyponton lévő magyar kamatszint miatt is sérülékenyebb lehet a hazai deviza, a külföldi példák azt mutatják, hogy a pénzkivonás miatt a hozamgörbék meredeksége jelentősen nőtt számos feltörekvő piacon. Saághy Pál, az Equilor vezető deviza-üzletkötője kiemelte, brutális nyomás alatt van a magas kamatozású carry trade devizák többsége, amihez képest valóban látványos a forint felülteljesítése. A térségünkben leginkább figyelemre méltó a török líra elleni támadás. A szakértő szerint Törökországban a piac megpróbálja kikényszeríteni a kamatemelést, s miközben az alapkamat 4,5 százalékon áll, a tízéves hozam tíz százalék fölé ugrott. A török példa magyar párhuzamra ad okot, ott is nagy és gyors kamatcsökkentés történt − igaz, ez nálunk kiegyensúlyozottaban valósult meg. Ha a törököknél egy ilyen spekulációs támadás sikerrel járna, akkor okkal félhetünk attól, hogy esetleg az újabb kiszemeltek között lehet a forint is. Így addig örülhetünk, amíg nem vagyunk a fókuszban.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!