A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A BÉT indexe az utolsó két hétben szinte folyamatosan csökkenést mutatott, és nemcsak a tavaly szeptemberben indult meredekebb emelkedő trendet hagyta el, hanem azt is, amelyet az idei február 5-i és február 25-i mélypontok mentén jelölhetünk ki. Az esés során a meredekebb emelkedő trend visszatesztelését követően a kurzus rést hagyott (23 178-23 072 pontnál), majd a tegnapi és a múlt hét pénteki kereskedési nap között is rés keletkezett (21 425-21 246 pont). Az előbbit szökési résnek, az utóbbit mérési résnek nevezzük, mivel ezek segítségével kimérhetjük a további várható csökkenés nagyságát.

Mindaddig, amíg a kurzus nem tudja meghaladni a rés felső szélét, azzal számolunk, hogy további 2530 pontos csökkenés után 18 900 pont közelében éri el a következő potenciális támasz szintjét. Ha az index mégis a lentebbi rés fölé kapaszkodna, akkor optimális esetben a feljebb elhelyezkedő rés betöltésével számolhatunk.

A jelenleg zajló korrekció értékeléséhez érdemes a heti bázisú grafikont is áttekinteni. Ebből az látszik, hogy az elmúlt év márciusában indult emelkedő trend megszakadt, a kurzus a trendvonal visszatesztelése után ismét lefelé fordult és folytatta egy "fej és vállak" alakzat megrajzolását. Az alakzat úgynevezett nyakvonala 20 200 pont közelében helyezkedik el. Egy-két hónapos távon belül tehát ennek a szintnek a letörése - amely egyértelmű trendfordulót jelez - komolyabb további esést vetítene előre, 15 500 pont közelébe.

A Mol is kivette részét az elmúlt hetek eséséből, és eközben elérte a 17 000 forintnál lévő támaszt is. A résekből számítható újabb 2500 foritnyi csökkenés útjában a 16 500-as támasz jelenthet akadályt. Egyértelmű fordulatot egy-két hetes időtávra 18 000 pont feletti zárások mutatnának.

Ha a Molnál is megvizsgáljuk a hosszabb távú grafikont, akkor itt is megállapíthatjuk, hogy megszakadt a tavaly márciusban indult emelkedő trend és az árfolyam folytatja egy "fej és vállak" forma kialakítását, amelynek nyakvonala 17 000 forint közelében húzódik. Ennek letörése egyértelmű trendfordulást jelentene, ekkor 14 500 pont közelébe történő esésre számíthatunk. Az újabb medvepiac pályáját a "fej" és a "jobb váll" csúcsai fogják kijelölni.

Az OTP természetesen nem maradhat ki az esésből, sőt inkább vezetni próbálja. A folyamat során itt is találunk "szökési" és "mérési" réseket, ezekből 4900 forintra történő csökkenésre számíthatunk. Egyértelmű fordulatot ebben a helyzetben csak 6100 feletti zárások mutatnának. A hosszú távú grafikon alapján a tavaly márciusban indult trend szintén megszakadt, és az ábra a következő 6-8 hetes távra az 5200-as szintet jelöli ki referenciaként.

Amennyiben a bankpapír ez alatti zárásokat produkál - ami a tavaly márciusi trend egyértelmű megfordulását is jelzi -, az árfolyam 3800 forint közelébe eshet. Ha az 5200-as szint képes az esést megtartani, úgy egy 6000 forintra történő felpattanással lehet kalkulálni rövid távon.

A Richter megszakította a tavaly nyáron indult, a korábbinál kevésbé meredek emelkedés trendjét, és folytatta a kettős csúcs kiépítését. E formáció nyakvonala 39 000 forint közelében húzódik, ennek a szintnek a sérülése újabb 5000 pontos csökkenést jelez előre. A Richter hosszú távú grafikonja még tisztábban mutatja a kialakult két csúcsot, illetve a potenciális csökkenés lehetséges mértékét.


Háda Bálint
Quaestor-csoport

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!