A Magyar Telekom jelenlegi felső vezetésének nincs érintettsége a társaság macedóniai leányvállalatánál feltárt gyanús szerződések kapcsán, azt hogy a régi vezetésből kik keveredhettek gyanúba, arról nem lehetnek információi a cég vezetésének - fogalmazott Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen. Az utóbbi időben a sajtóban felröppent a cégvezető esetleges távozása. Ennek kapcsán Mattheisen azt mondta, hogy az érvényben lévő megállapodás szerint 2011-ig szól a cég vezetésére vonatkozó szerződése, vagyis bő két éve van még hátra a társaság élén, s a cég igazgatósága támogatja.

Arról is beszámolt, hogy folyik a cég átalakítása, aminek legfőbb oka, hogy az elmúlt időben folyamatosan csökken a hangszolgáltatásból származó bevétel, ezért újabb források után kell nézniük, amit főként a rendszerinformációban és az informatika terén igyekeznek megtalálni. Jóllehet ezen szolgáltatások EBITDA marginja alacsonyabb, de ez kiegyenlítő hatással lesz a CAPEX-re, aminek visszavágása várható idén - tette hozzá Tilo Kusch. A cég pénzügyi vezetője azt is elmondta, hogy a közelmúltban tartott angliai road show-on nem garantáltak osztalékot, de az osztalékot igyekeznek fenntartani.

A pénzügyi vezető az arra vonatkozó kérdést egyelőre korainak tartja, hogy a 2010-es év "túlélése" után is kifizetik-e a 74 forintos osztalékot. A cégvezetők hangsúlyozták, hogy a társaság osztalékpolitikája nem változott.

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy amennyiben még az idén a hálózatképesség terén látnak akvizíciós lehetőségeket, abban az esetben visszafogja saját ilyen jellegű beruházásait.

Az idei bevételi célok 5-6 százalékkal alacsonyabbak, mint tavaly, de ennek során nem lehet elfeledni a macedóniai és a montenegrói árfolyamváltozásokat, ettől megtisztítva az adatok hasonlóak a tavalyihoz. Tilo azt is kiemelte, hogy az EBITDA-ra és a chas flow-ra koncentrálnak, az adózott bevételre kevésbé, mert jelentős költségcsökkenéssel járó beruházásokat terveznek. A társaság vezetői azt is megemlítették, hogy nincs egyértelmű jele annak, hogy a vállalati szegmens jelentős javulást érne el, csak néhány "friss hajtást" látnak. A lakossági piacon nincs elmozdulás, sőt ebben a szegmensben a növekedett a társaság kinnlevősége. Bár az 1,1 százalék nem egy életveszélyes arány, de oda kell figyelni - tette hozzá a vezérigazgató. Miután meg akarják tartani ezeket az ügyfeleket is, számukra különböző kedvezményes pénzügyi konstrukciót ajánlanak.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!