Az aranyár a héten nem tudta áttörni az unciánkénti 1700 dolláros árat, ez kételyeket ébresztett az emelkedő ártrend ütemének fenntarthatóságával szemben, így a Credit Suisse elemzői is előrejelzésükben 100 dollárral 1740 dollárra csökkentették a 2013-ra jelzett unciánkénti átlagárat. Az előrejelzés az elkövetkező negyedévekre unciánként 1690, 1720, 1790 és 1760 dolláros átlagárat irányoz elő.

"Az ár persze ennél magasabb is lehet, ha a befektetők meggyőződése szerint a fiscal cliff legkárosabb következményeinek elkerülésére hozott intézkedések idővel mégiscsak hátrányosnak bizonyulnak, illetve ha a feltörekvő piacokon váratlanul ismét felgyorsul az infláció - mutatott rá Tom Kendall, a Credit Suisse elemzője. A befektetési bank az idei első félévre az amerikai adósbesorlás-rontási várakozások fokozódására és a Fed mérlegfőösszegének növekedésre számít.

Az áremelkedést támogathatja az arany iránti fizikai kereslet növekedése is, bár India késznek mutatkozik további importkorlátozó intézkedéseket hozni - fogalmazott Tom Kendall. A stabilizálódó nemzetközi pénzügyi környezet azonban a negyedik negyedévre már eltereli a befektetők érdeklődését a biztonságos eszközökről. "A buborék kipukkadására azonban nem számítunk, sokkal inkább a leeresztésére" - tette hozzá az elemző.

Az arany árának alakulása el is maradhat előrejelzésünktől abban az esetben, ha a világgazdasági növekedés a vártnál nagyobb lendületet vesz, illetve ha az amerikai munkanélküliség a vártnál nagyobb mértékben csökken - mutatott rá az Kendall.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!