A piacokat a rossz amerikai zárások mellett, egy a kínai és egy japán makroadat kedvetlenítette el, mely az ázsiai óriások gazdaságainak lassulását mutatja. A hongkongi Hang Seng több mint 2%-kal esett, a Nikkei 1,7%-kal került lejjebb, míg a sanghaji Composite index 1,9%-os leértékelődést mutat záráshoz közeledve.

A HSBC kínai beszerzési menedzser indexe a kínai gazdasági aktivitás csökkenését mutatja decemberben, bár a lassulás mértéke kisebb volt mint novemberben. Emellett a Bank of Japan egyik negyedéves tanulmányában szintén a legnagyobb ipari vállalatok gyenge kilátásairól adott számot. Ráadásul a visszaesés mértéke jóval nagyobb volt annál, mint amit az elemzők vártak.

A japán Hitachi Construction Machinery több mint 4, a Komatsu pedig 2,7 százalékkal került lejjebb, mindkét vállalat az iparban érdekelt. Az ausztrál piacon a BHP Billiton bányatársaság részvényei a nyersanyagárak tegnapi szakadására 1,8 százalékkal mozdultak lefelé, de a Rio Tinto is 2,8 százalékkal került lejjebb, az acéliparban érdekelt Fortescue Metals Group pedig 3,4 százalékot esett. A Hongkongban forgó Zhaojin Mining Industry több mint 8 százalékkal szakadt.

Az olaj árfolyama is meredek esésbe kapcsolt tegnap erre a kínai olajkitermelők is lefelé vették az irányt. A Cnooc 4,4 százalékkal, a PetroChina 3,5 százalékkal került lejjebb a hongkongi kereskedésben.

A koreai tőzsdén a Hyundai és a Kia Motors vezették az esést, előbbi 3,4, utóbbi 2,3 százalékkal esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!