Az OTP Bank első embere a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában kijelentette: a bank felvásárlása annál könnyebb, minél olcsóbb, azzal együtt, hogy az alapszabálya ezt sok ponton nehezíti. Az OTP pedig most az egyik legolcsóbb bank - mondta Csányi Sándor utalva arra, hogy a jelenlegi részvényárak mellett 3 milliárd euró piaci értékű bank évi egymilliárd eurós nyereséget termel, míg a legrosszabb bankoknál is ez a mutató legalább 5-ös, vagyis az éves profit legalább ötszöröse a bank piaci értéke - írta az MTI-Eco.

Csányi hangsúlyozta, hogy az OTP tőkehelyzete stabil és likviditása is kiemelkedő. Megismételte, hogy a bank akkor is képes teljesíteni devizában esedékes fizetési kötelezettségeit 2009 végéig, ha egyetlen euró hitelhez sem jut addig. Kiemelte, hogy a bankcsoport nem rendelkezik olyan típusú jelzálog-papírokkal, mint amelyek a jelenlegi pénzügyi válságot elindították, sőt az OTP csoport hiteleinek minősége a válság hatására sem romlott.

Az OTP-részvények értékvesztését elsősorban a pénzügyi válsággal kapcsolatos pánikkal és a forintot övező bizonytalansággal magyarázta. "Az OTP számára a legnagyobb segítség az lenne, ha stabilizálódna a forint" - mondta az OTP első embere, utalva arra, hogy korábban az állam által a bank hiteleire felajánlott garanciát, mint számukra szükségtelent visszautasította.

Ugyanakkor elmondta, hogy továbbra is rendelkeznek a hitelezéshez szükséges forrásokkal. "Van pénzünk hitelekre, de kevesebb, mint korábban volt" - mondta. Nem állnak le a devizahitelezéssel sem, bár a feltételeket megszigorították. A hitelek összege korábban elérhette a fedezetül szolgáló ingatlan értékének 80-85 százalékát, ezt most 60 százalék alatti szintre csökkentették. A kamatok is emelkedtek a banknál. Csányi utalt arra, hogy a betéti kamatokat is növelik. "A bankpiacon nagy a harc a betétekért" - fűzte hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!