A tavalyi évben még mindössze 200-300 pénzintézet bedőlését valószínűsítette a következő évekre Gerard Cassidy, ám azóta a környezet szerinte rosszabb lett.
A jelzálog-, és egyéb hitelekkel kapcsolatos nemfizetések magas szinten maradnak, illetve még nőhetnek is, miközben az ingatlanpiac rekord gyenge marad - idézte az elemző elsősorban a tengerentúli helyzetre vonatkozó értékelését a marketwatch.com.

A gazdasági lassulás mellett a hitelek romlása, értékcsökkenése fokozódott az ipari, lakossági és lakáshitelek területén, magyarázta Cassidy.

A jelzálogpiacról kiindult hitelválság 2007-es kirobbanása óta 34 bank dőlt be. Az elemző várakozásai szerint a jövőben csődbe menő pénzintézetek zöme a 2 milliárd dollárnál kisebb vagyonnal rendelkezők között lesz.

Az RBC-nél kidolgoztak egy olyan figyelmeztető rendszert, ami a bankok bajba kerülését jelzi előre. Az úgynevezett Texas Ratio osztályozza a a bankok nemteljesítő kölcsöneit, és a hitelekkel kapcsolatos problémákkal, illetve azoknak a tőkéhez viszonyított arányával kalkulál.

Az eljárás által számolt mutató - amely a bedőlési valószínűség növekedésével emelkedik - az utóbbi időben sok banknál úgy került jóval magasabb szintekre, hogy közben a pénzintézetek állami és magánbefektetői forrásokból jelentős tőkéhez jutottak. Ennek ellenére például a Citigroup, vagy éppen a Bank of America Texas Ratiója a negyedik negyedben emelkedett az RBC szerint.

A befektetőknek Cassidy a banki papírok kerülését javasolja, mivel szerinte távolról sem vagyunk a válság végén. Az elemző szerint a pénzintézeti részvények különösen a következő 12 hónapban várhatóan továbbra is nyomás alatt maradnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!