Az utóbbi hetekben számos ilyen spekuláció hangzott el, de Valdis Dombrovskis miniszterelnök határozottan cáfolta ezeket a híreket. Ehhez ugyanis ki kellene lépni az ERM-2 valutaárfolyam-szabályozó rendszerből, amelyben az euróátállás célárfolyamától legfeljebb 1 százalékkal térhet el a lat. Hauner szerint a leértékelés súlyos hatással lenne a többi, rögzített árfolyamú térségi valutára és nehéz helyzetbe hozná az észteket, a litvánokat és a bolgárokat, akik emiatt a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió jelentős támogatására szorulnának. Lehetséges, hogy Litvánia maga is leértékelésre kényszerülne. A lett helyzet egyelőre tovább romlik. A most jóváhagyott költségvetés-módosítás szeptember 1-jétől felére csökkenti a tanárok fizetését, a jelenlegi havi 345-ről a létminimumot jelentő 172 latra. A pedagógusok azzal fenyegetőznek, hogy ha ezt végrehajtják a korábban már megállapodásban rögzített 20 százalékos csökkentés helyett, megszüntetik az osztályzást a jelenleg folyó vizsgákon. A korábbi évek fellendülésében jelentős szerepet játszó ingatlanpiac (és ezzel az építő- és az építőanyag-ipar) egyre mélyebbre süllyed. A The Baltic Course tájékoztatása szerint a Global Property Guide megállapította, hogy a rigai lakásárak az év első negyedében példátlanul és a világon egyedülállóan, 50 százalékkal zuhantak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!