Még erősebb a forint - fordulat délután?

Péntek délelőtt tovább erősödött a forint az euróhoz viszonyítva, miközben a régió egyéb devizái nem mozdultak. A 251,50 forintos nyitószint után negyed 11 tájban már 250,50/60 forinton állt az euró a bankközi devizapiacon, a dollár 204 körül forgott - tájékoztatott az ING Bank üzletkötője.
Ádám Viktor, 2005. június 3. péntek, 10:37
Fotó:


Kolba Miklós szerint a forint erősödése hátterében az állhat, hogy mivel a franciaországi népszavazás utáni, többek által várt nagy forintesés elmaradt, az euró jelentősebb drágulására számító, long pozíciót felvett játékosok az eladás mellett döntöttek. Az euróeladásba mások is beszálltak, a dollár forinthoz viszonyított erősödése szintén ebbe az irányba hatott. Mindez öngerjesztő folyamattá vált, hiszen az euró három nap alatt 5 forintot esett, és immár nem csak a profitkivétek, hanem a stoploss-ügyletek is a hazai fizetőeszközt erősítik. Az amerikai kötvényhozamok csökkenése kedvezően hatott a magyar állampapírok iránti keresletre (ez az itteni hozamokat is lejjebb vitte), ami szintén a forint malmára hajtotta a vizet.

A szakember szerint lassan megállhat a forint erősödése, az euró valószínűleg nem kerül szignifikánsan a 250-es szint alá. Kolba Miklós úgy véli, jelenleg egy irányba áll a piac, vagyis elképzelhető, hogy a közeljövőben fordulatot vesznek az események, és az euró 253-253,50-ig drágulhat.

A délután megjelenő, amerikai munkaerőpiaci adat dollárfronton mozgást hozhat. Ha a számok rosszabbak lesznek a vártnál, gyengülhet a dollár euróval szembeni árfolyama. Ez az itthoni pozíciózárásokon keresztül kihathat a forint euróhoz viszonyított jegyzésére is, az uniós közös deviza kurzusa 50-60 fillérrel, legfeljebb egy forinttal emelkedhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK